RE: JOSHUA TREE HOUSE – projekt pracowni REFORM Architekt

Na leśnej działce w okolicy Łodzi ma powstać dom dla dojrzałych inwestorów, którego projekt powstał w oparciu o kształt kalifornijskiego drzewa Joshua Tree. Autorem jest architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt, który koncepcje na projekt stworzył dzięki wizji ze snu.

Na działce liczącej około 3000 m² ma powstać jednokondygnacyjny dom projektu pracowni REFORM Architekt, którego powierzchnia całkowita to około 220 m².

RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

RE: JOSHUA TREE HOUSE – dom bezpieczny dla seniorów

Inwestorom zależało, aby ich dom był niedostępny z zewnątrz oraz bezpieczny – klienci to osoby w dojrzałym wieku.

Bezpieczeństwo oznaczało dla mnie brak schodów, dlatego zaproponowałem pochylnię znajdującą się wewnątrz domu, służącą do przemieszczania się pomiędzy pokojami” – mówi architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt.

RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

Takie rozwiązanie uniosło bryłę o 1,5 metra na całej długości budynku, dzięki czemu klienci dodatkowo otrzymali zadaszony taras. Z zewnątrz budynek sprawia wrażenie piętrowego, choć w istocie ma tylko jedną kondygnację.

Joshua Tree

Inspiracją dla tego projektu były charakterystyczne juki krótkolistne, zwane także drzewem Jozuego, rosnące między innymi na terenie parku narodowego w południowo-wschodniej części Kalifornii. Gałęzie tych drzew układają się w dość geometryczny sposób, i to one zainspirowały architekta do nadania ostatecznego kształtu projektowanej bryle.

RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

Ten dom powstał najpierw we śnie. Wyśniona gałązka z drzewa Jozuego miała z pewnością związek z płytą zespołu U2, wydaną na 30-lecie pracy artystycznej, którą wykonawcy nazwali Joshua Tree i której słuchałem często w okresie projektowania” – opowiada architekt Marcin Tomaszewski.

Bezpieczeństwo domowników

Na pierwszym spotkaniu z klientem jest omawiany rzut bryły, jego funkcjonalność i wszystkie założenia, na których zależy inwestorowi. Dzięki znajomości zaleceń architekt może pracować nad koncepcją projektu. W tej realizacji główną wytyczną było bezpieczeństwo domowników. Po spełnieniu tego warunku, architekt mógł zaplanować zewnętrzny wygląd bryły.

RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

Budynek zaprojektowano w nowoczesny sposób, jednak przyglądając się uważniej, można dostrzec nieco starszy styl okien – drewniane, przyciemniane, z poziomymi szczebelkami nawiązują do lat 60 i 70, kiedy panowała moda na okna tego typu.

Przewidywaną datą realizacji projektu RE: JOSHUA TREE HOUSE jest 2021 rok.

Pracownia REFORM Architekt

REFORM Architekt to pracownia architektoniczna, założona w 2010 roku przez architekta i dyrektora kreatywnego Marcina Tomaszewskiego. Do dzisiaj biuro zrealizowało setki projektów, zarówno indywidualnych, jak i komercyjnych. Biuro projektowe specjalizuje się w projektowaniu budynków oraz wnętrz.  Ponadto stanowią silne wsparcie projektowe dla inwestycji komercyjnych. Obecnie zespół tworzy dwunastu specjalistów z zakresu projektowania budynków oraz wnętrz. REFORM Architekt jest laureatem wielu prestiżowych konkursów m.in. European Property Awards Architecture, Iconic Award. Pracownia ma na swoim koncie wiele ciekawych projektów takich jak: RE: HOUSE IN THE ROCK czy RE: BIAS House.

RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski RE: JOSHUA TREE HOUSE - projekt pracowni REFORM Architekt Marcin Tomaszewski

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter