RE: LEVITANTE HOUSE – szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt

Z zewnątrz czarno-biała bryła. Połączenie szkła i marmuru. To daje złudzenie, że górna część domu… lewituje. W projekcie RE: LEVITANTE HOUSE architekt Marcin Tomaszewski udowadnia jak zabawa formą i elewacją obiektu może wpływać na finalny odbiór bryły. Coś, co jest wspólne dla wielu projektów pracowni REFORM Architekt to front, który nigdy nie jest oczywisty. 

RE: LEVITANTE HOUSE – wizja kilku brył

Nie ma tu klasycznych przeszkleń i widoku na kuchnię oraz salon. Jak na frontowe ujęcie nie jest to klasyczne rozwiązanie. U architekta Marcina Tomaszewskiego natomiast jest to zabawa układem funkcjonalnym, a przede wszystkim formą wizualną bryły.

RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
RE: LEVITANTE HOUSE – projekt Marcina Tomaszewskiego

„Ten projekt to moja wizja kilku brył, które od frontu ułożyły się w szachownice. Te poszczególne bryły wyglądają, jakby lewitowały. Jakby nie tworzyły jednej bryły. Na ten efekt wizualny miały wpływ przede wszystkim zastosowane materiały – czarne szkło i marmur” – mówi Marcin Tomaszewski.

Pozostając jeszcze przy froncie to delikatne zarysowanie drzwi wejściowych oraz garażu powoduje, że cały budynek wygląda jak rzeźba. Nie pierwszy z resztą raz Tomaszewski projektuje obiekty, które można rozpatrywać jak pewne elementy sztuki. To też zapewnia właścicielom intymność. Dodatkowo brak okien nie ułatwia rozpoznanie poszczególnych stref z zewnątrz. Sytuacja zmienia się, kiedy idziemy na tył domu.

Tylko przeszklenia

Kiedy faktycznie przechodzimy na tył domu – widzimy same przeszklenia. To powoduje, że dom ma połączenie z otoczeniem na zewnątrz. W sposób nienachalny też stanowi jego pewną część. Warto zwrócić uwagę, że mimo pewnych wysunięć jak np. balkon, będący jednocześnie zadaszeniem nad tarasem – wszystko ze sobą współgra i tworzy całość.

RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
Połączenie stali i marmuru w projekcie RE: LEVITANTE HOUSE

Powierzchnia domu liczy ponad 280 m² – na dole mamy dzienną strefę, która jest w całości otwarta na taras z basenem. Architekt kolejny raz potraktował tę część outdorową jaką przestrzeń, która wymaga pewnej strefowości. Na tarasie przewidziane jest miejsce na odpoczynek, czy na spotkania ze znajomymi przy grillu. Dlaczego to jest tak istotne? Pozwala to przede wszystkim uniknąć przesuwania mebli i wprowadza jasny podział na funkcję.

RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
Marcin Tomaszewski zaprojektował dom o powierzchni ponad 280m2

Czerń i biel to zawsze sprawdzony duet. Przy odpowiednim doborze materiałów może dać ciekawy efekt jak w przypadku tego projektu domu, które wygląda jak lewitujący nad ziemią. Marcin Tomaszewski nie boi się eksperymentować, dlatego tak wiele jego projektów wywołuje skrajne emocje, ale na pewno obok żadnego z nich nie można przejść obojętnie. W przypadku tego konkretnego projektu będziemy mogli się o tym przekonać w 2023 roku — wtedy planowana jest realizacja RE: LEVITANTE HOUSE.


Projekt: REFORM Architekt | reformarchitekt.pl

Zobacz również: RE: PERFECT HOUSE | RE: NERO HOUSE

RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
RE: LEVITANTE HOUSE - szkło i marmur w projekcie REFORM Architekt
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter