RE: REDWOOD HOUSE – wyjątkowa przebudowa domu

W tym projekcie największe wrażenie robi efekt „przed” i „po”. RE: REDWOOD HOUSE to najnowszy projekt architekta Marcina Tomaszewskiego z REFORM Architekt. Cała koncepcja domu bazuje na zupełnie innej bryle. Inwestorzy kupili działkę już z domem, którego nie chcieli burzyć a przebudować. Tomaszewski skupił się na stworzeniu nie tylko ciekawej bryły, ale też idealnie wpasowanej w otoczenie. Mimo tego, że również wnętrze domu utrzymane jest w ciemnej kolorystyce, to jednak jest ono przytulne dzięki połączeniu materiałów i odpowiednich odcieni.

RE: REDWOOD HOUSE – przebudowa projektu REFORM Architekt

Od zewnątrz fasada domu sprawia wrażenie, że mamy przed sobą dwa domy typu stodoła, połączone przeszklonym fragmentem. To, co charakteryzuje projekty Tomaszewskiego to mrok. W tym projekcie również go nie zabrakło, ale wszystko jest „po coś”. A jaka jest tajemnica tego domu? Pierwotnie wyglądał zupełnie inaczej. RE: REDWOOD HOUSE bazuje na przebudowie wcześniejszego budynku.

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

Dom osadzony w leśnym klimacie

Bez względu na to, czy projekt powstaje od podstaw, czy stanowi przebudowę już istniejącej bryły – za każdym razem przekonujemy się, że może powstać dom, który jeszcze bardziej zaskoczy nas niekonwencjonalną formą. Architekt Marcin Tomaszewski tym razem stanął przed wyzwaniem przebudowy domu powstałego przed dwudziestoma laty. Wykorzystując zastały rzut bryły, zaproponował prawdziwie mroczny, leśny azyl dla inwestorów.

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

„Ta dwupoziomowa budowla z dwuspadowym dachem swoją formą opiera się o istniejący dom, jednak różnica w odbiorze jest diametralna. Bryłę tworzą dwie stodoły połączone łącznikiem, obydwie ściśle do siebie nawiązują. Pościnane, szklane narożniki unowocześniły bryłę, z kolei okna w narożnikach to element dodany, z którego rozpościera się piękny widok na las” – mówi architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt.

Samo nawiązanie do popularnych obecnie stodół było zabiegiem pozwalającym stworzyć pewną strefowość we wnętrzach, dzięki czemu w środku jest wiele otwartych przestrzeni z wyraźnie zaznaczoną funkcją.

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

Inwestorzy obdarzyli architekta sporym zaufaniem, dając mu praktycznie wolną rękę. Dlatego powstał dom, gdzie lokalizacja miała ogromne znaczenie. Bryła miała być uzupełnieniem otoczenia, idealnie się w nie wpisując. Drewniana fasada i jej ciemne wykończenie spowodowały, że cały obiekt wkomponował się w otaczającą go naturę.

Wnętrze inspirowane lasem

Aby inwestorzy poczuli się jak w środku lasu, architekt zaproponował podobną scenerię również we wnętrzu domu. Zastosowanie drewna i betonu symbolizuje zamysł architekta, by stworzyć wnętrze jak najbardziej naturalne. Dużo tu czerni i szarości. Na podłodze beton a na suficie drewno. Wszystko jednak daje wrażenie przytulności ze względu na odpowiednio dobrane odcienie kolorystyczne.

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

Przestrzeń ta sąsiaduje bezpośrednio z jadalnią i kuchnią, w której znajdziemy dużo lakierowanych frontów dzięki temu pięknie odbijają światło wpadające przez okna. Całość tych stref spinają lampy wykonane na indywidualne zamówienie– z wyglądu przypominające gałęzie.

„W mojej wizji, lampy miały wyglądać jak instalacje gałęzi w salonie. Mają nieliczne punkty świetlne, a zatem nie oświetlają całej przestrzeni – zupełnie jak w lesie, gdy światło słoneczne jedynie częściowo przedziera się przez drzewa” – mówi architekt.

Na tym samym piętrze znajduje się również sypialnia, gdzie naszą uwagę od razu przykuwa drzewo, a w zasadzie dwa drzewa. Prawdziwe, dające możliwość bardzo bliskiego obcowania z naturą. Spójność z przestrzenią na dole mamy zachowaną dzięki tym samym lampą imitującym gałęzie.

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

W tej przestrzeni również pojawił się kamień i mimo tej surowości – przytulność nadają ciężkie, welurowe materiały i sporych rozmiarów łóżko pośrodku. Prosto z sypialni przechodzimy do przestronnej garderoby, w której możemy poczuć się jak w luksusowym butiku. Wieszaki, półki i otwarta przestrzeń. Idealnie wyeksponowane ubrania oraz akcesoria, a przy tym architekt zadbał również o odpowiednie oświetlenie.

Jednak najważniejszym miejscem w tym domu jest łazienka. Przestronna jakby wykuta w skale. Kolory ziemi ocieplają przestrzeń dając możliwość poczucia, że jesteśmy w ekskluzywnym SPA. Sama wanna swoim rozmiarem przypomina niewielkich rozmiarów basen. Do tego obok dwa wygodne fotele, wygląda może i ekstrawagancko jednak w tym projekcie nie było ograniczeń.

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE projektu REFORM Architekt

Każde z tych wnętrz poza materiałem ma element wspólny. Tutaj ponownie możemy zobaczyć całą konstrukcję „drzewnego” oświetlenia. W tym wnętrzu efektowne jest wszystko – od wanny po szafki pod umywalkowe, ogromne lustra oraz relingi na ręczniki, które są spuszczone z sufitu.

Przestrzeń dla gości w osobnym… domu

Inwestorzy zadbali również o swoich gości, a właściwie ich komfort. Z myślą o nich stworzyli zupełnie osobną przestrzeń – domek gościnny z basenem. Bryła idealnie komponują się z główną, tutaj również zastosowano sporo przeszkleń – strefa kuchenna, jadalniana oraz wypoczynkowa tworzą całość.

Domek gościny przy RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom letniskowy projektu REFORM Architekt

Punktem kluczowym tej przestrzeni jest basen i taras, daje to możliwość relaksu, ale też wspólnie spędzonego czasu. Na górze znajdują się pokoje gościnne, ich aranżacja spójna jest z wnętrzem w głównym domu. Powierzchnia domu liczy 160 m².

RE: REDWOOD HOUSE to dom o powierzchni 550 m², który jest obecnie w trakcie realizacji. Ta przebudowa pokazuje, że niemożliwe może stać się możliwe niezależnie od tego, jakie są fundamenty. Pierwotny projekt domu wyglądał zupełnie inaczej, natomiast to, co zrobił architekt to stworzenie nowej, ciekawej w odbiorze bryły domu, która idealnie wpisuje się w otoczenie, a jej uzupełnieniem jest domek dla gości – miejsce idealne do zabawy i relaksu.

Domek gościny przy RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom letniskowy projektu REFORM Architekt

Pracownia REFORM Architekt

REFORM Architekt to pracownia architektoniczna, założona w 2010 roku przez architekta i dyrektora kreatywnego Marcina Tomaszewskiego. Do dzisiaj biuro zrealizowało setki projektów, zarówno indywidualnych, jak i komercyjnych. Biuro projektowe specjalizuje się w projektowaniu budynków oraz wnętrz.

Zobacz również: RE: VMAX HOUSE | RE: DARK HOUSE

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Przebudowa domu projektu Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

REFORM Architekt i wyjątkowa przebudowa domu

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Przebudowa domu projektu Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt

RE: REDWOOD HOUSE - wyjątkowa przebudowa domu - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

REFORM Architekt i wyjątkowa przebudowa domu

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Wnętrza projektu Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt

Wnętrza RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Wnętrza projektu Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt

Domek gościny przy RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom letniskowy projektu Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt

Domek gościny przy RE: REDWOOD HOUSE - REFORM Architekt - Marcin Tomaszewski

Dom letniskowy projektu Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter