Projekt jest propozycją innowacyjnego połączenia włoskiej tradycji z nowoczesnym designem. Restauracja Lucca działa w dzielnicy Solomensky i zyskała renomę jako jedna z najlepszych włoskich restauracji w Kijowie.
Restauracja projektu Yod Design Lab
Restauracja zaprojektowana przez pracownię Yod Design Lab, została nazwana na cześć miasta Lucca leżącego w Toskanii. To dość małe starożytne miasto, gdzie do dziś zachowały się niektóre ośrodki rzymskiej kultury. Główną atrakcją turystyczną jest tu wieża Guinigi z dębowym ogrodem na szczycie.
Życie miasteczka kręci się wokół tradycji – wspaniałej architekturze, gościnności i przepysznej kuchni, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Z tego względu architekci i projektanci zdecydowali się oddać klimat tego niezwykłego miasta i wykorzystać kolumny i łuki, charakterystyczne dla architektury miejskiej.
Łuki królują
W projekcie Yod Design Lab wykorzystano łuki wspornikowe i stalowe elementy dekoracyjne w kształcie łuku. Nawet kopuły łazienkowe zaprojektowane przez projektantów mają kształty łuków.
W projekcie dominują kolumny, które podkreślają wysokość pomieszczenia, które ma ponad 4 metry. Wrażenie dużej przestrzeni potęguje jeszcze ściana pokryta płytkami ceramicznymi włoskiej marki Mutina z kolekcji zaprojektowanej przez Patricię Urquiolę. Trójwymiarowe kafelki wyróżniają się eleganckim, geometrycznym wzorem, co jest bezpośrednim nawiązaniem do włoskiej tradycji, w której ceramika ma urozmaicać i ocieplać wnętrza. Oprócz pięknej estetyki, pomaga zachować chłód w przestrzeni. Konstrukcja stołów posiada również inkrustowane fragmenty białych płytek.
Druga i mniejsza sala znajduje się na antresoli. Ma kameralną oprawę, która nadaje się do spotkań i uroczystości z 20-40 gośćmi.
Drewniane powierzchnie
W restauracji Lucca znajduje się mnóstwo drewnianych powierzchni. Stoły, fasady wysp barowych, belki pod sufitem. Podłoga na parterze wykonana jest z mocnego i odpornego na ścieranie drewna modyfikowanego termicznie, co jest ważne w restauracji z dużą ilością gości.
Mimo wielu gości, właściciele restauracji dbają o rodzinną atmosferę. Zależy im, aby nikt nie był anonimowy, a goście chętnie wracali: kelnerzy i kelnerki pamiętają na przykład, że zawsze zamawiasz sałatkę panzanella bez kaparów i że ze wszystkich toksańskich win Carmignano lubisz najbardziej.
Pracownia Yod Design Lab
Historia pracowni Yod Design Lab rozpoczęła się w 2004 roku, kiedy to założyciel pracowni Volodymyr Nepyivoda i dyrektor artystyczny Dmytro Bonesko połączyli swoje wysiłki i połączyli utalentowanych architektów i projektantów. Dziś pracują głównie w sferze projektowania komercyjnego i tworzą projekty w sektorze HoReCa.
Zobacz również: Dzień Dobry Lody | POP in – Diner & Bar