Naprzeciwko najstarszej z warszawskich hal targowych – Mirowskiej, przy ulicy Jana Pawła II otwarta została czwarta już w Warszawie włoska restauracja Semolino. Wnętrze zaprojektował zespół Kdesign Architekci. W środku zawisły lampy Reflex marki TAR wykonane z naturalnej miedzi. Spis treści Restauracja Semolino – wnętrzaMiedziane lampy TARNaturalność i autentyczność Restauracja Semolino – wnętrza Restauracja zajmuje dużą, przeszkloną, łatwo dostępną przestrzeń na poziomie ulicy w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin i dobrych polskich mebli. Minimalistyczna elegancja tworzy nastrój spokoju i uporządkowania. Wnętrza restauracji Semolino przy ulicy Jana Pawła II w Warszawie Obok doskonałego jedzenia, sukcesem Semolino jest projekt wnętrza spójnie i konsekwentnie tworzący identyfikację miejsca w kolejnych lokalach. Właściciel od początku współpracuje z architektami z KDesign. Pierwsza restauracja powstała 9 lat temu na ul. Woronicza na Mokotowie. W długiej i wąskiej przestrzeni przejętej po poprzednim lokalu była potrzeba rozjaśnienia wnętrza. Biel została uzupełniona roślinami oraz miedzią. Kolejne miejsca – w Hali Koszyki, a następnie na ul. Obrzeżnej – były urozmaicane, ale tematem przewodnim i identyfikacją miejsca pozostała biel, naturalne rośliny oraz kolor naturalnej patynującej miedzi. Tu nie chodziło o nawiązanie do tradycji, do kuchni włoskiej. Szukaliśmy materiału, który ociepliłby sterylną biel. Miedź to wielość kolorów: od jasnej, złotoróżowej poprzez ciemną, aż po zieloną patynę. Patyna jest czymś, co nie szkodzi produktowi, ten proces jest bardzo powierzchowny. Natomiast daje głębię, zmienia się wraz z czasem. Nawet odciski palców mogą być ciekawym i atrakcyjnym elementem – mówi Przemek Maziarz z KDesign Architekci. Miedziane lampy TAR W restauracji na JPII, obok innych miedzianych elementów wystroju wnętrza takich jak rurki czy fragment ściany wyłożony miedzią, wybrane zostały lampy Reflex, oryginalnie zaprojektowane przez Tomasza A. Rudkiewicza w 1981 roku. Miedziana lampa Reflex Copper projektu Tomasza A. Rudkiewicza Klosze lamp Reflex Copper wykonane są z najwyższej jakości solidnej blachy miedzianej. Wykończenie polega na ręczno-maszynowym szlifowaniu i polerowaniu. Na koniec klosz jest zabezpieczony naturalnym woskiem, który chroni powierzchnie przed zbyt szybkim patynowaniem i przebarwieniami. Tak wykończona miedź jest zdrowa i ekologiczna. Naturalność i autentyczność Elementy z patynującej miedzi, czy piękne żywe drzewka oliwne to coś więcej niż dekoracja. Naturalność i autentyczność są motywem przewodnim Semolino. Właściciel, rodowity Włoch, osobiście dba o świeże i oryginalne składniki włoskiej kuchni. Dlatego też kluczowa dla restauracji jest otwarta kuchnia. Było to podstawowe założenie wpisane od początku w identyfikację tego miejsca. Kucharze gotują na widoku, goście mogą zobaczyć, że używane są autentyczne składniki – prawdziwa włoska szynka, czy włoska mąka. Kucharze chodzą swobodnie po sali, przynosząc składniki z półek ulokowanych pomiędzy stolikami. Sam właściciel, szczególnie w pierwszym okresie po otwarciu nowej restauracji osobiście gotuje i jest obecny pośród gości dbając o dobrą atmosferę wspólnego jedzenia. Wnętrza warszawskiej restauracji Semolino naprzeciwko hali Mirowskiej Jak przyznają architekci, lokalizacja nowego Semolino w bliskiej odległości od świeżo odbudowanych Browarów Warszawskich i zrewitalizowanej Fabryki Norblina stanowiła wyzwanie, budząc wątpliwości czy marka jest już wystarczająco silna, aby przyciągnąć tu klientów. Trzymamy kciuki, z pewnością warto się tu wybrać! Miejsce: Restauracja Semolino | semolino.plProjekt: Kdesign Architekci | kdesign.plZdjęcia: Atelier Kural | atelierkural.com Zobacz również: SASSY Warszawa | Punkt Cafe Restauracja w Szczecinie Udostępnij ten artykuł Share this article Share this article Napisane przez Marcin Kieliszek Redaktor w PLN Design Subscribe Login Powiadom o nowych dalszych komentarzach nowych odpowiedziach na moje komentarze Label {} [+] Imię* E-mail* Website Label {} [+] Imię* E-mail* Website 0 komentarzy Inline Feedbacks View all comments