Szare i surowe ulice, kolorowe gadżety z plastiku, wizja schyłku wieku i wielkie nadzieje. Lata 90. w Polsce to jedna z bardziej osobliwych dekad. Wszyscy ci, którzy z sentymentem wspominają niepowtarzalny klimat tamtych czasów, mają szansę ponownie go poczuć. Restauracja ZDOLNI 2.0 w Poznaniu to miejsce wibrujące atmosferą prosto z „najntisowych” ulic. 85-metrowy lokal zaprojektował Łukasz Spychaj z pracowni SAMO STUDIO, a zdjęcia wykonał PFJASKULA.
Restauracja ZDOLNI 2.0 w Poznaniu – lokal w zaskakującej aranżacji
Na gastronomicznej mapie Poznania pojawiło się nowe miejsce. Ulica Kościelna 48 – to tu znajduje się druga restauracja spod szyldu „Zdolni”. Nowo otwarty lokal został zaprojektowany przez Łukasza Spychaja – założyciela interdyscyplinarnej pracowni twórczej SAMO STUDIO. Dla tych, którzy kojarzą „Zdolnych” z ciepłym, rustykalnym klimatem, aranżacja drugiej siedziby może okazać się niemałym zaskoczeniem. Tym razem główną inspiracją inwestorów i architekta były lata 90., czyli jedna z mniej jednoznacznych dekad, przez wielu z nas darzona sentymentem.
W Polsce lata 90. to czas transformacji i ogromnych nadziei na poprawę jakości życia. Choć ulice wciąż były dojmująco szare i ponure, wokół zaczęły się pojawiać masowo produkowane plastikowe gadżety, zachodnia moda, muzyka, rodziły się nowe subkultury. Głównym założeniem projektowym nie było odwzorowanie 1:1 estetyki Poznania lat 90., ale stworzenie aranżacji pobudzającej sentyment i skojarzenia. ZDOLNI 2.0 to miejsce dedykowane milenialsom, których dzieciństwo i młodość przypadały właśnie na tę burzliwą dekadę.
Klimat rodem z ulic lat 90. – surowa i monochromatyczna aranżacja restauracji
Mimo zachodzących zmian Polskie miasta wciąż były stosunkowo szare i surowe. Aby odwzorować ten klimat, architekt postawił na monochromatyczną aranżację w nietypowym wykończeniu. Bar został wykonany z murowanych bloczków fundamentowych M6, a ścianę za nim pokryła ocynkowana blacha trapezowa – przywodząca na myśl garaże przy polskich osiedlach. Rolę ażurowych ścianek działowych pełnią natomiast betonowe pustaki wentylacyjne, a na suficie pozostały widoczne ocynkowane profile wykorzystywane zwykle jako stelaż do montażu płyt.
Dzięki wyeksponowaniu prostych i łatwo dostępnych materiałów budowlanych, służących zwykle jako infrastruktura ukryta pod schludnym wykończeniem, restauracja ZDOLNI 2.0 w Poznaniu zyskała naprawdę oryginalny charakter. Ważną rolę odegrały także klimatyczne smaczki takie jak skaterska rampa w formie siedziska o zróżnicowanej wysokości. Uwagę zwraca także oprawa oświetleniowa, na którą składa się ok. 36 lamp, z czego 11 dużych zostało zaprojektowanych i wykonanych własnoręcznie przez architekta, specjalnie do tego projektu.
Wehikuł czasu – wyselekcjonowane akcesoria z epoki
W surowej i monochromatycznej bazie swój nowy dom znalazły wyjątkowe przedmioty z epoki. Zgromadzone w restauracji pierwsze telefony, sprzęt sportowy, zabawki, przedmioty codziennego użytku, czy kolorowe magazyny zapraszają do sentymentalnej podróży przez dekady. Dla tych, którzy dorastali w latach 90. to doskonała okazja do wspomnień, a dla młodszych pokoleń szansa na poznanie realiów i klimatu czasu transformacji. Wyselekcjonowane artefakty skłaniają też do refleksji nad tym, jak zmienił się świat w ciągu ostatnich trzydziestu lat.
W aranżacji odwołującej się do estetyki lat 90. nie mogło zabraknąć dwóch materiałów typowych dla tej epoki. Pierwszym z nich jest oczywiście plastik – wtedy rewolucyjne odkrycie, a dziś jedna z głównych przyczyn zanieczyszczeń środowiska, dlatego blaty restauracyjnych stołów zostały wykonane w 100% z recyklingowanego plastiku przez poznańską firmę Boomplastic. Prawdziwą perełkę stanowi natomiast neon nad wejściem, który dzięki szkleniu tworzy złudzenie analogowego hologramu. To właśnie tak nieoczywiste detale i materiały sprawiły, że restauracja ZDOLNI 2.0 w Poznaniu porywa gości w sentymentalną podróż.
Projekt: Łukasz Spychaj – SAMO STUDIO | samostudio.co
Zdjęcia: PFJASKULA | pfjaskula.pl
Zobacz również inne restauracje:
- NASU japanese restaurant & lounge – nowy standard wśród japońskich restauracji w Polsce
- Restauracja DOCK 19 by Mateusz Gessler – wykwintna kuchnia i architektura
- Bernard Visitor Center – historia browaru w czeskim mieście Humpolec
- Piazza del Tiratoio we Florencji – bar w dawnym magazynie łodzi
- Nie/Mięsny – trójmiejski lokal z kuchnią, która łączy