Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA

Studio ORA stanęło przed poważnym wyzwaniem – całkowicie zburzyć historyczny dom i zacząć od nowa, czy próbować połączyć stare z nowym? Zobacz efekt ich pracy!

Rewitalizacja starego spichlerzu

Architekci ze studia ORA zajęli się rewitalizacją bardzo ciekawego budynku. Pierwotnie była to zagroda, w czasach komunistycznych przerobiona na spichlerz. Obiekt został splądrowany, zniszczony w znacznym stopniu, a potem przerobiony w bardzo amatorski sposób. Pomimo daleko posuniętej dewastacji, w domu wciąż zachowały się oryginalne detale architektoniczne.

Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice

Niestety, na pewnym etapie historii dom był całkowitą ruiną. Ze zdewastowanego obiektu pozostały jedynie surowe, ceglane ściany i dach. Projektanci ze studia ORA, wraz z właścicielem nieruchomości, musieli zadać sobie pytanie, w jakim kierunku zaplanować dalsze działanie? Rekonstrukcja stanu pierwotnego czy próby podrobienia historycznego wyglądu nie wchodziły w grę. Potrzebne było świeże spojrzenie, wykorzystanie potencjału ruin i zamiana ich w nowoczesny dom.

Czyszczenie

Studio ORA zaproponowało właścicielowi wyburzenie wewnętrznych części budynku i przywrócenie pierwotnego układu z dwiema (zamiast obecnych trzech) kondygnacjami. Oczywiście takie działanie pociągnęło za sobą zmiany w wyglądzie całej elewacji. Tam gdzie było to potrzebne, w bryle domu wykonano też duże, nowe otwory.

Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice

Wewnątrz starej ruiny powstał zupełnie nowy, ocieplony dom, który spełnia wszelkie współczesne standardy energetyczne. Zdrowe, drewniane belki zostały ponownie wykorzystane stając się elementami sufitu i kratownic. Większość materiałów pozostała na swoim miejscu, zmieniony został tylko ich układ.

Połączenie

Dom stanowi połączenie dwóch różnych obiektów. Jest złożony z dwóch warstw, które nie łączą się ze sobą, ale są doskonale widoczne. Nowa konstrukcja jest lekko przesunięta w stosunku do starej, okna nie pasują dokładnie do otworów okiennych w starej ścianie. Te celowe zabiegi powodują przenikanie się dwóch światów – historycznej ruiny i całkowicie nowego budynku. Jest to rodzaj hołdu dla bogatej historii tego miejsca.

Projekt jest przykładem nowego podejścia do rewitalizacji starych budynków. Nie zawsze konieczne jest burzenie do gołej ziemi i budowanie od nowa. Nie trzeba tracić zachowanych detali architektonicznych i historyczności budynku. Czasem można połączyć stare z nowym w sposób przemyślany i ekonomiczny, używając nowoczesnych materiałów i spełniając wymagane normy.

Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice

Ogród

Ogród został zaprojektowany tak, żeby stanowić naturalną część krajobrazu, łącznik pomiędzy samym budynkiem, a światem zewnętrznym. Nie ma w nim żadnych fizycznych barier. Obrys ogrodu wyznaczają niskie murki i brama z cortenu. Za nimi ciągną się łąki i sady w naturalny sposób, przedłużając granice nieruchomości. Trudno określić, gdzie kończy się świat ludzi, a zaczyna dzika przyroda.

Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice

Wnętrza

Domownicy spędzają czas we wspólnej przestrzeni mieszkalnej wysokiej na dwa piętra. Znajduje się tu również kuchnia z piecem kaflowym. Schody w obszernym holu prowadzą na górę do pokoi z łazienkami. Masywne mury zapewniają ciszę i spokój, a przez okna na piętrze można podziwiać otoczenie. W holu znajduje się okrągły stół. Na zewnątrz znajdziemy kolejny, masywny i dębowy, przy którym mieszkańcy mogą zebrać się w ciepłe dni, by znaleźć się jeszcze bliżej otaczającej dom przyrody.


Projekt: Studio ORA | o-r-a.cz
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Peñalara hotel | Cztery domy w jednym

Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Sypialnia w starym spichlerzu projektu studia ORA
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Rewitalizacja starego spichlerzu projektu Studia ORA - foto BoysPlayNice
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter