Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca

AstraZeneca powierzyła zadanie zaprojektowania dwóch nowych kondygnacji swojego biura pracowni architektonicznej Massive Design. To kolejny krok w organicznym rozwoju siedziby firmy.

Nowy etap rozwoju biura firmy AstraZeneca

Przejmowana powierzchnia stanowiła spore wyzwanie – dzielona wcześniej między dwóch najemców była niejednolita, ze skrajnie różnymi standardami wykończenia. Głównym aspektem, na który architekci mieli zwrócić uwagę, było odpowiedzialne i zrównoważone podejście do wprowadzania zmian, czyli zachowanie jak najwięcej istniejących podziałów funkcjonalnych i użytych wykończeń, lub wykorzystanie ich twórczo w nowy sposób.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

Zadanie było o tyle trudne, że przejmowane powierzchnie były zarówno projektowane, jak i budowane wiele lat przed pandemią Covid19, przez co nie były w stanie sprostać wymogom pracy w stylu hybrydowym. Co więcej, nie odpowiadały również na potrzeby osób neuroróżnorodnych, bo dbałość o dobrostan użytkowników to jedna z podstawowych wartości AstraZeneca.

„Architekci z Massive Design pracują z nami od lat i znają nasze globalne standardy, jednak nowe piętro wiązało się ze specjalnymi wymaganiami. Ważne było, aby kierować się zasadą zgodną z założeniami zrównoważonego rozwoju. Dążyliśmy do pozostawienia jak największej ilości obecnych tam materiałów. Po wielu naradach i analizie space planów efekt zaskoczył wszystkich. Jest to wyjątkowa przestrzeń, unikatowa w skali Warsaw Site. Charakteryzuje się industrialnym stylem, ale w nowoczesnym wykonaniem. Każdy znajdzie tam odpowiednie miejsce dla siebie. Wszelkie zmiany były konsultowane z grupą pracowniczą odpowiedzialną za potrzeby osób neuroróżnorodnych. Są to wyciszone miejsca pracy, budki do pracy indywidualnej, a nazewnictwo przestrzeni zlokalizowanych na tym piętrze opiera się o nazwy pozytywnych emocji. Zdecydowanie ten projekt możemy uznać za sukces” – opisuje Magdalena Laskowska, Project Manager i Leader Projektu.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

Zoptymalizowana ilość zmian

Projektanci z Massive Design przygotowali plany nowej przestrzeni w oparciu o zastaną powierzchnię, tak aby zoptymalizować ilość zmian. Przykładowo, nowa, wielofunkcyjna przestrzeń socjalna powstała w miejscu dawnej recepcji – było to możliwe ze względu na przestronność wnętrza oraz istniejące tam instalacje i przyłącza, które umożliwiły jego adaptację do nowych potrzeb. Jednym z wyzwań projektowych, podobnie jak w przypadku poprzedniej przebudowy, było połączenie nowych kondygnacji wewnętrzną klatką schodową, a także windą dla osób niepełnosprawnych. Takie rozwiązanie ułatwia pracownikom komunikację między piętrami i sprzyja ich integracji.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

Innym ważnym miejscem na mapie nowego biura jest przestrzeń do pracy w ciszy i w skupieniu, gdzie pracownicy wrażliwi na bodźce dźwiękowe i wizualne znajdą azyl do efektywnej pracy. Zlokalizowana na końcu traktu powierzchnia biurowa została wyposażona w meble sprzyjające pracy w skupieniu: zamykane kabiny akustyczne oraz biurka wydzielone wysokimi tapicerowanymi ściankami. Cała przestrzeń utrzymana jest w stonowanych, jednolitych barwach, co dodatkowo ogranicza ilość bodźców. 

Funkcjonalność i różnorodność 

Na drugim biegunie biura znajdziemy przestrzenie dedykowane zdalnej komunikacji, spotkaniom hybrydowym, oraz przestrzenie do pracy zespołowej. Mają one albo formę otwartej, wydzielonej przegrodami akustycznymi przestrzeni, albo zamkniętych pomieszczeń, wyposażonych w elastyczne rozwiązania meblowe. Pozwala to dostosować układ pomieszczenia do aktualnych potrzeb użytkownika czy całego zespołu korzystającego z sali.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

„Nowo aranżowane powierzchnie uzupełniają funkcjonalność i różnorodność działającego już biura AstraZeneca. Wiele przestrzeni do pracy indywidualnej i zespołowej, pracy w skupieniu i energicznej burzy mózgów, stref otwartych i wydzielonych, daje pracownikom możliwość wyboru najlepszego miejsca przystosowanego do wykonywania ich obowiązków” – podsumowuje Jan Ramatowski, Space Planning Director, Massive Design.

Całość procesu projektowego przebiegała pod nadzorem i w uzgodnieniu z zespołem projektowym AstraZeneca, a także z Grupą Pracowników Neurozróżnicowanych ThinK! Przeprowadzono warsztaty, w trakcie których opowiedziano, z jakimi problemami w środowisku pracy spotykają się takie osoby. A na kolejnych spotkaniach zostały wypracowywane rozwiązania, nadające biuru inkluzywny charakter.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

Nowa Przestrzeń AstraZeneca jest biurem, które służy pracownikom, szanuje ich indywidualne potrzeby, a także oferuje zróżnicowane przestrzenie do pracy, odpowiadające wszystkim rodzajom aktywności biurowych w dobie pracy hybrydowej. 

„Czujemy satysfakcję nie tylko z dobrze zaprojektowanego biura, ale również z faktu, że zrównoważone podejście do projektowania ograniczyło negatywny wpływ na środowisko” – dodaje Jan Ramatowski, Massive Design.

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański

Projekt: Massive Design | massivedesign.pl
Zdjęcia: Szymon Polański

Zobacz również: Projekt biura agencji Unii Europejskiej w Warszawie od Massive Design | Biuro Ørsted na 20. piętrze budynku Varso II – biznesowa przestrzeń w centrum Warszawy

Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański
Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański
Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański
Rozbudowa warszawskiego biura firmy AstraZeneca - projekt Massive Design - foto Szymon Polański
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter