Rudy Dom projektu pracowni architektonicznej Toprojekt

Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich to rozległy obszar leżący na Górnym Śląsku pomiędzy miastami Gliwice, Rybnik, Racibórz i Kędzierzyn Koźle. Założenie powstało w wyniku prowadzonej już od XIII wieku ożywionej leśno–rybackiej działalności gospodarczej zakonu. Zgodne z regułą cysterską, oparte na zasadach ekologii i uszanowania przyrody budownictwo bazowało na łatwo dostępnych lokalnych materiałach – drewnie i cegle. W Rudach i najbliższej okolicy znaleźć można wiele przykładów wykonanych po mistrzowsku ceglanych budynków. Jednym z nich jest Rudy Dom projektu studia Toprojekt.

Rudy Dom projektu Toprojekt

Budynek projektu Toprojekt położony jest na skraju rozległej, leśnej polany, w narożu terenu przeznaczonego decyzjami nowego MPZP pod zabudowę jednorodzinną. Domy, które już powstały nie pozostawiają złudzeń, co do przyszłej architektury osiedla, dlatego wnętrza w całości zwrócone są w kierunku dziewiczego lasu. Kwadratowa, ceglana kostka domu poddana została trzem prostym zabiegom.

Rudy Dom z cegły projektu pracowni Toprojekt

Zachodnia ściana odpadła w kierunku ogrodu zamkniętego ścianą lasu, tworząc taras dostępny z pokoju dziennego, jadalni i głównej sypialni. Ćwiartka południowo- wschodnia od strony osiedla została wydrążona, dzięki czemu powstał zamykany dziedziniec wjazdowy okolony ceglanymi ścianami. Ćwiartka północno- wschodnia została wypchnięta do góry tworząc poddasze kryte dachówką ceramiczną. Ta część mieści dwie sypialnie i bawialnię w pełni przeszkloną w kierunku lasu. Płaską część dachu na pozostałych ćwiartkach pokryto dachem zielonym.

Dom wymurowany z sortowanych cegieł odpadowych

Ściany Rudego Domu wymurowano z ręcznie sortowanych cegieł odpadowych pochodzących z okolicznych cegielni. Zastosowano wariację wiązania krzyżowego, w którym dwie cegły położone obok siebie główkami na sztorc są po jednej stronie wypychane, a po drugiej wciskane w stosunku do lica ściany.Ten prosty zabieg znacznie wzbogacił pracę światłocienia na elewacji.

Światłocieniowa fasada z cegły w projekcie pracowni Toprojekt

Poprzez całkowite usunięcie tej samej pary cegieł powstała ściana ażurowa, ukrywająca otwory okienne, które mogłyby rozbijać czystą strukturę elewacji. W nocy, kiedy nie działa światłocień na plan pierwszy wchodzą świecące krople ażurów.

Dom z ręcznie formowaną dachówką

Dobranie do naturalnej, przygotowanej na proces patynowania ceglanej ściany odpowiedniej dachówki ceramicznej było nie lada wyzwaniem. Tym razem zasada korzystania z materiałów lokalnych została złamana i wybór padł na ręcznie formowaną dachówkę z Wielkopolski.

Dom Rudy autorstwa Marka i Karola Wawrzyniaka z pracowni Toprojekt

Rudy Dom wyrasta z ziemi i nie ma być oddzielany od niej żadną opaską. W procesie patynowania się materiału ceramicznego linia styku z podłożem powinna coraz bardziej się zacierać, a wybarwienia powierzchni dachu i ścian scalać ze sobą. Dach zielony, który ma być pielęgnowany jedynie w niezbędnie minimalnym zakresie, po pewnym czasie rodzajem pokrywy roślinnej i kolorystyką zacznie współgrać z naturalnym otoczeniem.

Przemyślany dobór materiałów

Żyjemy w czasach, kiedy ceny sprowadzanej z odległych zakątków świata wody mineralnej dochodzą do kilkudziesięciu dolarów za butelkę. Kamienie, drewno egzotyczne i inne materiały wykończeniowe płyną kontenerami z Chin, Brazylii i Afryki. Reakcją na ten stan rzeczy jest nowa ekonomia oparta w przeważającej mierze o zasoby lokalne. Stosując rodzime materiały i tradycyjne technologie uzyskać można efekty nie gorsze, niż przy użyciu najbardziej wyszukanych materiałów importowanych.

Okna kadrujące widoki na las w projekcie pracowni Toprojekt

Okazuje się, że taka postawa jest niezwykle spójna z postawą Cystersów, którzy zakładali swe klasztory na trudnych, podmokłych i zalesionych terenach, i czyniąc te obszary sobie owocnymi zakładali stawy rybne, sady, ogrody, budowali drogi i domy korzystając wyłącznie z miejscowych zasobów zgodnie z dewizą „módl się i pracuj”.

Pracownia Toprojekt

Toprojekt to doświadczona pracownia architektoniczna z Rybnika. Biuro ma w swoim dorobku wiele projektów i realizacji dostrzeżonych w Polsce oraz zagranicą. W 2018 roku 2 realizacje pracowni –  opisywany tutaj Rudy Dom oraz piękny projekt Przedszkola w Żorach – zostały nominowane do Nagrody im. Miesa van der Rohe, jednego z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dziedzinie architektury.

Lokalizacja: Rudy

data: 2011

powierzchnia całkowita: 363,9 m²

inwestor: inwestor prywatny

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. Izabela Groborz-Musik

Wszystkie kolory cegły w projekcie pracowni Toprojekt Piękna ceglana elewacja Rudego Domu projektu pracowni Toprojekt Rudy Dom w Rudach projektu Marek Wawrzyniak i Karol Wawrzyniak z pracowni Toprojekt

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter