Sanyea Sjór – nadmorski ośrodek z najpiękniejszym wschodem słońca

Kompleks Sanyea Sjór został zaprojektowany przez biuro projektowe Fusion Design z siedzibą w Shenzhen. Ten nadmorski ośrodek o powierzchni 1800 metrów kwadratowych szczyci się doskonałym widokiem na morze i najpiękniejszym wschodem słońca! Czy to prawda? Przekonaj się!

Wyjątkowy Sanyea Sjór Seaside Resort

Ze względu na epidemię Covid-19 ludzie nie mieli możliwości podróżować zbyt daleko. Dla wielu mieszkańców Shenzhen ważne było, żeby znaleźć miejsce, które znajduje się blisko ich miasta, a dodatkowo może zaoferować chwilę odpoczynku w normalnych warunkach. W rezultacie architekci z Fusion Design projektując Sanyea Sjór Seaside Resort, wyposażyli je w wiele funkcji, dzięki którym ośrodek nie jest już tylko miejscem relaksu, ale nieodległą idyllą, do której można uciec na pewien czas.

Sanyea Sjór Seaside Resort - fasada budynku
Sanyea Sjór Seaside Resort – fasada budynku

Cały ośrodek składa się z dwóch części: przestrzeni wspólnej i części mieszkalnej. Przestrzeń wspólna jest podzielona na przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne, w tym restauracje, bary i tarasy, które mogą służyć różnym wydarzeniom, takim jak popołudniowy odpoczynek, wesela, konferencje czy różne imprezy.

Ośrodek jest dwupiętrowym budynkiem, oddalonym od plaży zaledwie o kilkaset metrów. Elewacja ośrodka ma unikalny czerwony kolor, który jest nawiązaniem do koloru lokalnej gleby. Projekt okien i ścian, które rozciągają się na zewnątrz, sprawia, że cały budynek jest pełen geometrycznego piękna.

Wnętrza hotelu projektu Fusion Design

Centralnym punktem jest recepcja. Na lewo od recepcji znajduje się przestrzeń dzienna części ogólnodostępnej. Kolorystyka całego wnętrza ośrodka została zainspirowana kolorem piasku na plaży. Kolor ten sprawia, że cała przestrzeń może ukoić ludzkie emocje i sprawić, że ludzie poczują się tutaj komfortowo. Dodatkowo falujące linie sufitu oddają hołd oceanowi, który „pielęgnował” jego mieszkańców przez setki lat.

Sanyea Sjór Seaside Resort - nadmorski ośrodek z najpiękniejszym wschodem słońca
Część wspólna

Za sofą w holu znajduje się część restauracyjna ośrodka, która może być również wykorzystywana jako sala konferencyjna lub miejsce przyjęć. Można się do niej dostać poprzez obrotowe rattanowe drzwi. W zależności od ilości gości w ośrodku, wnętrze części restauracyjnej można dowolnie dostosowywać.

Bar znajduje się niedaleko recepcji i jest oddzielony małymi drzwiami. Dedykowane oświetlenie liniowe i punktowe jest osadzone w suficie i dodaje tej przestrzeni nowoczesnego charakteru.

Strefa mieszkalna w Sanyea Sjór Seaside Resort

Strefa mieszkalna jest oddzielona od przestrzeni wspólnej szklanymi drzwiami, aby zapewnić gościom poczucie intymności. Pokoje gościnne są rozmieszczone na górnym i dolnym piętrze i są połączone spiralnymi, niebieskimi schodami. Na suficie klatki schodowej umieszczono okrągłe okno, które wprowadza do wnętrza światło dzienne.

Sanyea Sjór Seaside Resort - niebieskie spiralne schody w strefie restauracyjnej
Niebieskie spiralne schody

Ze względu na widok za oknem, dostępne są dwa rodzaje pokoi hotelowych: pokoje z widokiem na ocean i pokoje z widokiem na góry. Pokój z widokiem na ocean jest kontynuacją kolorystyki przestrzeni publicznej. Dodatkowo miękkie materiały wykorzystane w ich wnętrzach, przywołują uczucie muskanie fal. Ogromne okna od podłogi do sufitu eliminują ograniczenia przestrzeni, zapraszając naturalny krajobraz i integrując go z przestrzenią wewnętrzną. W tym momencie pokój jest nie tylko przestrzenią dla ludzi, ale także polem do interakcji pomiędzy człowiekiem i naturą.

Sanyea Sjór Seaside Resort - pokój z widokiem na ocen
Pokój hotelowy z widokiem na morze

W pokojach z widokiem na góry postawiono na koncepcję dającą poczucie bezpieczeństwa. W takiej przestrzeni duże obiekty wydawałyby się zbyt nieporęczne, dlatego wykorzystano tu projekt specjalnego okna, które sprawia, że przestrzeń jest jednocześnie połączona i podzielona. Dzięki temu wzmocnione jest poczucie interakcji pomiędzy wnętrzem a otaczającym krajobrazem.

Głównym zadaniem postawionym przed projektantami z pracowni Fusion Design Office było stworzenie miejsca, które umożliwi gościom swobodny i nieskrępowany odpoczynek. Czy to się udało? Naszym zdaniem zdecydowanie tak!

Sanyea Sjór Seaside Resort - Małe audytorium na tarasie
Sanyea Sjór Seaside Resort – część zewnętrzna ośrodka

Projekt: Fusion Design Office
Zdjęcia: Ouyang Yun

Zobacz również: Aeon Hotel – spotkanie dwóch światów | Wnętrza hotelu The Queens Hotel w Leeds

Sanyea Sjór Seaside Resort - widok na morze z pokoju Queen Room
Sanyea Sjór Seaside Resort - przestrzeń wspólna
Sanyea Sjór Seaside Resort - Przestrzeń wypoczynkowa na zewnątrz
Sanyea Sjór Seaside Resort - Recepcja, gdzie szklana ściana jest połączona z cegłami
Sanyea Sjór Seaside Resort - Recepcja - Szklana ściana jest połączona z cegłami
Sanyea Sjór Seaside Resort - nadmorski ośrodek z najpiękniejszym wschodem słońca
Sanyea Sjór Seaside Resort - pokój hotelowy
jór Seaside Resort - strefa restauracyjna
Sanyea Sjór Seaside Resort - wanna wolnostojąca w pokoju hotelowym
Sanyea Sjór Seaside Resort - wanna wolnostojąca przy oknie z widokiem na ocean
Sanyea Sjór Seaside Resort - duże łóżko w pokoju hotoelowym
Sanyea Sjór Seaside Resort - taras z widokiem na morze
Sanyea Sjór Seaside Resort - audytorium z wodną instalacją
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter