Sinuous House – trochę matematyki nad morzem

Pracownia ANTIREALITY stworzyła projekt domu o niesamowitym, związanym z matematyką kształcie, położony na skalistym wybrzeżu morza. Przed Tobą Sinuous House.

Projekt Sinuous House

Sinuous House (Dom-Sinus) swoją nazwę wziął od zaokrąglonej formy przypominającej matematyczną krzywą. Ten nietypowy, dwupiętrowy budynek zaprojektowany został na skale, na skraju morskiego wybrzeża. Biała bryła o skomplikowanych kształtach wyrasta w górę jak futurystyczna latarnia morska, oferując ze swojego szczytu szeroki widok na okoliczny krajobraz.

Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY

Sinuous House składa się z trzech wąskich brył wygiętych w różnych kierunkach i na różnych poziomach. Projekt może być miejscem, w którym mieliby wypoczywać w weekend mieszkańcy z pobliskiego miasta.

Wszystkie oddzielne segmenty bryły zachodzą na siebie, aby budynek miał jednolity, zintegrowany kształt. Pomalowana na biało główna część wyrasta pionowo przekształcając się w taras widokowy, z którego widać panoramę okolicy. Na dachu drugiego piętra miałby powstać basen o nietypowym kształcie, z którego będzie roztaczał się zapierający dech widok.

Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY

Budynek o powierzchni 344 metrów kwadratowych

Całkowita powierzchnia budynku to 344 metry kwadratowe. Bryłę podzielono na trzy główne części zawierające pomieszczenia mieszkalne, tarasy, basen na dachu oraz wieżę widokową. Na dwóch kondygnacjach mieści się wiele funkcjonalnych obszarów.

Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY

Strefa dzienna znajduje się na pierwszym piętrze, a w jej skład wchodzi salon, jadalnia i kuchnia. Sypialnie podzielono pomiędzy oba piętra. Na drugim piętrze zmieściła się jeszcze mini-biblioteka. Na dachu dominuje piękny basen. Dodatkowo w różnych miejscach domu dostępne są tarasy widokowe.

Fasada w jednolitym stylu

Główną fasadę budynku zaprojektowano w jednolitym stylu. Okrywają ją białe, perforowane panele wykonane z aluminium. Pod nimi znajdują się prawie całkowicie przeszklone ściany. Dzięki temu rozwiązaniu w domu nie brakuje światła słonecznego. Jednocześnie ażurowe panele zapewniają ochronę przed nadmiernym nagrzaniem wnętrza i dają poczucie prywatności. Wnętrza Domu-Sinusa wykończone są pomalowanymi na biało panelami drewnianymi, które częściowo osłaniają metalową konstrukcję budynku.

Zobacz również: Statua Wolności – wyjątkowy symbol USA | Winiarnia Nešetřil – spełnione marzenia pewnego winiarza

Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY
Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY
Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY
Sinuous House - trochę matematyki nad morzem - projekt ANTIREALITY
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter