SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

SODA Studio skończyło właśnie prace nad pierwszym etapem budowy Walker’s Court – kompleksu znajdującego się w londyńskim Soho.

Walker’s Court projektu SODA Studio

Najważniejszym elementem Walker’s Court jest przełomowy Boulevard Theatre, który wyposażono w obrotową widownię. Wraz z nim do użytku oddano restaurację i nowe apartamenty. Druga faza projektu obejmuje budowę biura na szczycie budynku oraz sklepów i restauracji na parterze. W piwnicy znajdzie się z pewnością najjaśniejsza gwiazda inwestycji – odrodzony, legendarny klub – Madame JoJo’s. Nowoczesny i wielofunkcyjny Walker’s Court powstanie w miejscu szeregu zdewastowanych powojennych budynków.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Soho od zawsze było miejscem przyciągającym twórców, artystów i wszelkich szalonych wizjonerów. To tutaj, w miejscu dzisiejszej inwestycji,  znajdował się tętniący życiem klub Raymond Revuebar. Jego właścicielem był słynny Paul Raymond popularnie zwany „Królem Soho”. Dziś Fawn James, jego wnuczka, bierze udział w projekcie, starając się wnieść do niego atmosferę i wspomnienia o tym miejscu.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

W jej skład wchodzą stare i zrewitalizowane budynki oraz, rzecz jasna, wspomniany, oryginalny budynek Revuebar. Jego fasadę pokrywa mozaika z setek zazębiających się cegieł, które szczególnie okazale wyglądają w nocnym oświetleniu. Dodatkową atrakcję stanowi na niej prawdziwe dzieło sztuki ulicznej – przerobiona wersja starego, klubowego neonu, który dzisiaj znów wita w West Endzie wszystkich odwiedzających. Jest on hołdem dla dziadka złożonym przez Fawn i Indię Rosę James, wykonanym z pomocą SODA Studio.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Inspiracja estetyką Art Deco

Po wejściu do budynku teatru mijamy lobby, które prowadzi nas do przeszklonego łącznika pomiędzy budynkami. Zawieszony wysoko nad Walker’s Court spina teatr z przestrzenią, w której znajdziemy restaurację i bar. Ciekawa jest jego estetyka. Pokrywają go koronkowe motywy  przypominające siatkę zasłon w domach publicznych, z których kiedyś słynęła ta okolica.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Podobny motyw odnajdziemy też w innych miejscach w kompleksie. Ściany restauracji pokrywa różowa boazeria uzupełniona okuciami ze szkła i brązu, całość jest wyraźnie inspirowana estetyką Art Deco. Nowoczesny design jest odbiciem atmosfery i wyglądu nocnego życia Soho. Bardzo mocny akcent stanowią schody z walcowanej stali wiszące od strony Berwick Street. Zapraszają do odwiedzenia budynku i teatru znajdującego się na górze.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Widownia Boulevard Theatre

Na szczególną uwagę zasługuje zaprojektowana przez specjalistów z Charcoalblue widownia Boulevard Theatre. Może się ona obracać na poziomie sali, jak i balkonów. Takie rozwiązanie pozwala zmieniać konfigurację przestrzeni dostosowując ją do różnych wydarzeń artystycznych – przedstawień teatralnych, widowisk kabaretowych, pokazów filmów, mody czy uroczystych bankietów.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Rewolucyjny mechanizm zastosowany w obrotowym balkonie pozwala mu poruszać się w zakresie 270 stopni, dzięki czemu można dowolnie dostosowywać przestrzeń do nowoczesnych przedstawień. Technologia rzeczywistości wirtualnej odegrała znaczną rolę przy powstaniu projektu, pozwalając zwizualizować wszelkie możliwe konfiguracje przestrzenne dosłownie za naciśnięciem guzika.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Widownia musi być elastyczna, dostosowywać się do różnych wydarzeń w jak najkrótszym czasie – taka była myśl przewodnia projektantów. Wszystkie jej elementy muszą dać się łatwo demontować i dostosować do różnych potrzeb – od specjalnie zaprojektowanych krzeseł, po ruchome ekrany akustyczne. W napiętym planie dnia przerwy techniczne powinny stanowić jak najmniejszy ułamek czasu.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Jednak teatr to również specyficzna atmosfera. Stąd należało pójść na pewien kompromis. Krzesła, specjalnie zaprojektowane przez znaną brytyjską firmę Race Furniture, mogą być łatwo składowane w poziomie, jednak wciąż oferują dużą dozę komfortu i starej, typowej dla teatru estetyki, łącząc tym samym nowoczesne potrzeby z klasycznym stylem.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Identyfikacja wizualna Walker’s Court

Opracowaniem identyfikacji wizualnej dla projektu zajęło się studio projektowe SODA. W efekcie powstał bardzo ciekawy pomysł użycia jako logo stylizowanej litery „B”. Jej kształt nawiązuje nie tylko do kształtu widowni w teatrze, ale też do dziurki od klucza oznaczającej zawsze pewną tajemnicę. Spacerując po kompleksie Walker’s Court spotkamy ten motyw w wielu miejscach i wariacjach.

SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court SODA Studio i londyński projekt Walker’s Court SODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s CourtSODA Studio i londyński projekt Walker’s Court

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter