Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur

W jednej ze szwedzkich miejscowości powstał ciekawy projekt domku letniskowego, wyniesionego na stalowych palach, aż do poziomu koron drzew. Przed Wami Sommarhus Solviken!

Summerhouse Solviken – budynek wtapiający się w otoczenie

Koncepcja Sommarhus Solviken powstała w pracowni Johan Sundberg Arkitektur, a sam projekt zrealizowano w nadmorskiej miejscowości Molle. Budynek osadzony jest na dwunastu solidnych, stalowych podporach zakotwiczonych w stromym zboczu.  Większą część widocznych części konstrukcji pomalowano na kolor zielony. Dzięki temu Summerhouse Solviken doskonale wtapia się w otaczającą go zieleń drzew.

Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur

Dom otacza długi, osłonięty balkon, na który prowadzą schody z poziomu ulicy. Przy drzwiach wejściowych znajduje się szeroki taras wystający ponad zbocze, a następnie skręcający w stronę głównej sypialni. W wystroju domu dominuje zieleń. Nie tylko elementy konstrukcyjne pomalowane są tym kolorem. Również panele elewacyjne i, sięgające miejscami samego dachu, balkonowe balustrady pokryto farbami w miękkich odcieniach zieleni.

Podłogę tarasu zrobiono z równoległych, drewnianych listew, które płynnie przechodzą w pionowe wykończenie ścian zewnętrznych. Z tego samego materiału wykonano okapy dachu. Drewno sąsiaduje tu ze szkłem, z którego wykonano duże, przesuwne drzwi balkonowe.

Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur

Wnętrza w stylu minimalistycznym

Dwie pojedyncze sypialnie dziecięce sąsiadują ze sobą, otwierając się na centralną część wspólną. Wspólna łazienka oddziela je od głównej, dwuosobowej sypialni. Ta ostatnia wyposażona jest we własną garderobę. Na poziomie ulicy znajduje się garaż. Znajdujący się obok przestronny hall wejściowy sąsiaduje z magazynem i domową pralnią. Wnętrza wykończone są w stylu minimalistycznym. Znajdziemy w nich drewniane podłogi oraz pomalowane na biało ściany i sufity. Ściany oddzielające część mieszkalną i sypialnie wyposażono w drewniane boazerie.

Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur - wnętrze domu

Ideą przewodnią Summerhouse Solviken jest harmonijne współistnienie z otaczającą go przyrodą. Do niej nawiązują miękkie, bladozielone meble wypoczynkowe i rośliny doniczkowe. Stanowią one jakby przedłużenie zieleni drzew zaglądających do wnętrza przez liczne okna i szklane powierzchnie drzwi.

Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur - taras z przeszkleniami

Pracownia Johan Sundberg Arkitektur

Pracownia Johan Sundberg Arkitektur została założona przez Johana Sunberga. Rozpoczęła swoją działalność w 2006 roku, kiedy to projekt Villa Bergman Werntoft, który pierwotnie był projektem dyplomowym, został nominowany do nagrody za debiut w 2007 roku szwedzkiego magazynu architektonicznego Arkitektur.

Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur - dom w otoczeniu drzew Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur - dom w drzewach Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur - front domu z garażem Sommarhus Solviken projektu Johan Sundberg Arkitektur

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter