Spójna i przyjazna przestrzeń pod Łodzią

Spójna i przyjazna przestrzeń pod Łodzią

Dom pod Łodzią został zaprojektowany przez BASK grupę projektową dla czteroosobowej rodziny. Jego mieszkańcy to ludzie ceniący wygodę i wysoką jakość materiałów. Lubią otaczać się niebanalnymi przedmiotami, dobrze czują się w oszczędnej stylistyce.

Wnętrze podzielone jest na strefy, które przenikają się, tworząc spójną przyjazną przestrzeń. Na parterze zastosowano jednolitą posadzkę na bazie cementu i żywicy oraz surowy betonowy strop, co pomogło w uzyskaniu wizualnej harmonii i podkreśliło charakter dziennej części domu. Dominuje tu biel, szarości, czerń i antracyt, ocieplone przez odcienie drewna i stonowaną paletę kolorów. Przestrzeń jest jasna, dobrze doświetlona światłem naturalnym, które wpada przez duże przeszklenia.

Sercem domu i najbardziej charakterystycznym miejscem jest jadalnia, z dużym okrągłym stołem dla 8 osób oraz znajdującą się nad nim betonową rozetą z motywem roślinnym.

Na ścianie przy stole jadalnym zaprojektowana została kompozycja z dębowych kołków i ruchomych półek, która daje domownikom możliwość samodzielnego komponowania i zmian aranżacji. Na półkach znalazła swoje miejsce mała kolekcja sukulentów zasadzonych w ceramicznych “Otoczakach” projektu Bogdana Kosaka, oraz szklane wazony z falistą strukturą projektu Agnieszki Bar.

Magicznym miejscem w przestrzeni jest strefa kominka, gdzie można zapaść się w miękkim fotelu i relaksować się obserwując ogień. Powierzchnia kominka została wykończona naturalnym i wytrzymałym materiałem jakim jest spiek kwarcowy w kolorze antracytu.

Drewniane wykończenie schodów jest zapowiedzią strefy nocnej. Na piętrze drewno rozlewa się na całą podłogę a także na fragmenty ścian tworząc przytulny klimat tej części.

W strefie wypoczynku znalazła swoje miejsce szklana lampa-rzeźba projektu Darii Burlińskiej.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter