Sposób na wodę z kranu

Sposób na wodę z kranu

Tapio projektu Anny Łyszcz to karafka z filtrem i szklanki – pozwalająca na proste i eleganckie serwowanie wody kranowej w restauracjach. Woda poddawana jest filtracji dzięki elementom z węgla drzewnego i materiału opracowanego i opatentowanego na Uniwersytecie w Wirginii – Madi Drop. Jest to porowaty element wykonany z ceramiki impregnowanej srebrem. Zanurzony w wodzie, oczyszcza ją poprzez uwalnianie cząsteczek srebra. Węgiel drzewny jest materiałem o właściwościach adsorpcyjnych, pochłania nieczystości i nieprzyjemne zapachy.

Projekt ma oswoić nasze społeczeństwo z kulturą picia wody z kranu, do czego wciąż czujemy niechęć. Projektantka przyjrzała się przede wszystkim zjawisku serwowania wody w restauracjach (kranowa jest wciąż rzadkością, a ceny podawanej zamiast tego wody mineralnej są niezwykle wysokie). Obserwacje pokazały, że część osób przekonuje się do picia kranówki po wcześniejszym przefiltrowaniu. Tapio to karafka, która w widoczny i nieskomplikowany sposób oczyszcza wodę na oczach użytkownika.

Serwowanie wody z kranu, jako alternatywy do butelkowanej i innych napojów, niesie za sobą szereg korzyści ekologicznych i ekonomicznych. Dlatego ważne jest, aby wzmacniać świadomość społeczną przez działania zachęcające do użytkowania wody kranowej. Prosta, lecz elegancka forma Tapio może pojawić się zarówno na stole w kawiarni czy restauracji, jak i w domu przy rodzinnym posiłku.

Projekt będzie można zobaczyć na tegorocznej wystawie make me! w ramach Łódź Design Festival.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter