Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Stay_Soar to wielorodzinny projekt mieszkaniowy powstały na Cafe Street w Yangjaecheon. Budynek ma powierzchnię 286,81 m2, a w jego skład wchodzi dwanaście lokali mieszkalnych i jeden handlowy, który znajduje się na pierwszym piętrze.

Projekt koreańskiej pracowni Studio_suspicion był możliwy do zrealizowania dzięki zredukowaniu do minimum wspólnej powierzchni użytkowej poprzez zastosowanie układu typu „skip floor”. Budynek Stay_Soar charakteryzuje się kontrastem między górną częścią, którą pokrywa biała elewacja, a dolną z surową odsłoniętą konstrukcją. Ponieważ większość ścian zewnętrznych została wykończonych z wykorzystaniem białego tynku, ważne było ich zabezpieczenie przed zabrudzeniem.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Stay_Soar projektu Studio_suspicion

W projekcie wykorzystano wiele materiałów, które nie są powszechnie używane. Ponadto istniała możliwość sprawdzenia w praktyce rzeczywistych parametrów wytrzymałości budynku, ponieważ proces budowy trwał w czasie pory deszczowej i burz pyłowych.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Schody na czwartym i piątym piętrze wychodzą ze środka białej bryły i są wykończone betonem, podobnie jak dolna podłoga. Pokrywa je żywica w kolorze beżowym. Ponieważ klatka schodowa znajduje się na zewnątrz, wyposażono ją w antypoślizgową wykładzinę.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Żółte odcienie sprawiają, że schody wydają się płynąć na tle pozbawionej koloru powierzchni ściany. Żeby zachęcić mieszkańców do chwili relaksu na zewnątrz, w okolicy schodów architekci stworzyli niewielką przestrzeń wypoczynkową, którą oświetlają promienie słońca.

Bezpieczeństwo w projekcie Studio_suspicion

Bezpieczeństwo jest jedną z najważniejszych rzeczy w mieszkaniu. Mając to na uwadze w Stay_Soar zastosowano zamykane na zamek drzwi główne. Drzwi do poszczególnych apartamentów również wyposażone są w indywidualne zamki. Projekt pierwszego piętra w naturalny i nienachalny sposób sprzyja bezpieczeństwu. Zamiast siatek wykorzystano w nim konstrukcje wykończone drutem i półprzezroczystymi materiałami.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Wnętrza lokali w Stay_Soar

Powierzchnie lokali w budynku są niewielkie, ale starannie zaaranżowane i wykończone. Układ łazienek, pomieszczeń gospodarczych, mebli czy gniazdek jest dostosowany do różnych stylów życia mieszkańców. Dzięki różnemu rozmieszczeniu okien każdy z pokoi charakteryzuje się niepowtarzalnością aranżacji. W lokalu 402 zastosowano wewnętrzną antresolę.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Z kolei pokój 502 ma największą powierzchnię i jest połączony z poddaszem. W tym pokoju właściciel budynku zaplanował główną sypialnię. W lokalach 502, 202 i 203 zastosowano okna zamontowane w narożnikach, dzięki czemu przestrzeń mieszkalna jest większa. W pokojach z oknami na ścianach zaprojektowano większe przestrzenie do przechowywania rzeczy.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Również ściany są ustawione tak, żeby dać poczucie większej powierzchni. Potencjalni najemcy będą mogli wybrać dla siebie odpowiedni lokal, kierując się różnymi potrzebami. Rozmieszczeniem okien, wielkością przestrzeni na rzeczy, otwartym rozkładem czy przytulnością przyszłego mieszkania.

Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon Studio_suspicion i projekt budynku w Yangjaecheon

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter