Styl prowansalski w nowoczesnym wydaniu

Styl prowansalski w nowoczesnym wydaniu

Projekt zrealizowany przez NA NO WO architekci dotyczył przebudowy i aranżacji wnętrz domu jednorodzinnego położonego w pobliżu wrocławskich Partynic, należącego do młodego małżeństwa z rozkosznym szczeniakiem i dzieckiem w drodze.

W wytycznych inwestora znalazły się określenia: ciepły, prowansalski, eklektyczny… w preferencjach stylistycznych architektów przewodzi: minimalistyczny, surowy, uporządkowany… W efekcie zderzenia tych dwóch myśli powstały wnętrza niebanalne, pełne różnorodnych wzorów, faktur i kolorów połączonych ze sobą w taki sposób aby nie drażniły, a się wzajemnie dopełniały.

Mankamentem zastanego układu funkcjonalnego była długa i wąska kuchnia oraz ciemny i równie wąski korytarz wejściowy. W celu rozwiązania tej niedogodności zaprojektowano wyburzenie fragmentu ściany korytarza, łącząc go już na wejściu z kuchnią. Wzdłuż pozostałego odcinka ściany rozlokowano sprzęty agd i zabudowę mebli kuchennych. Powstała w ten sposób wolnostojąca wyspa z trzech stron wykończona ręcznie formowaną belgijską płytką ceglaną, kryjąca lodówkę, ekspres kawowy, kuchenkę mikrofalową i wiele powierzchni magazynowej. Stworzyło to wyrazisty charakter wnętrz już na samym wejściu. Korytarz uzyskał doświetlenie światłem dziennym wpadającym z kuchni i przestrzeń, która wytworzyła formę holu niezastąpioną przy częstych wizytach znajomych i przyjaciół.

Mając na uwadze towarzyski charakter właścicieli w kuchni pod oknem zaprojektowano formę siedziska – leżanki, która stała się najchętniej zajmowanym miejscem przez koleżanki Pani domu podczas przygotowywania wspólnych posiłków jak również wygodnym meblem do spożycia szybkiego porannego espresso w promieniach wschodzącego słońca.

W nawiązaniu do ceglanej masywnej bryły usytuowanej pomiędzy kuchnią i korytarzem, zaprojektowano drugą, ustawioną poprzecznie, kryjącą kominek i oddzielającą salon od klatki schodowej. Miejsce do składowania drewna kominkowego wydzielono od strony schodów taflą szkła, zapewniając kontakt wizualny z salonem i eksponując polana drewna na wprost wejścia do domu. Ceglana okładzina ścian wydzielających poszczególne pomieszczenia i organizujących funkcje mieszkania stanowi nadrzędny i dominujący materiał określając charakter wnętrz. Kolorystykę dopełniono biało-szarymi odcieniami podłóg i ścian. W salonie zastosowano długie na całe pomieszczenie deski drewniane z bielonego jesionu, natomiast w kuchni i korytarzu, ze względu na łatwość utrzymania w czystości, gresy ułożone w karo.

Kąt telewizyjny akcentuje ściana wykończona terrabetonem z zatopionymi złotymi opiłkami miki co dodaje szlachetności i odrobiny luksusu w kontraście do surowości cegieł.

Projektowane indywidualnie jesionowe schody podzielono kolorystycznie i formalnie, wydzielając część dolną, lakierowaną na kolor biały, która docelowo ma zostać zabudowana. Przestrzeń pod schodami będzie kryła szafki na akcesoria ubraniowe i legowisko psa. Rozerwany bieg schodowy ma swą kontynuację przez kolejne kondygnacje w naturalnym kolorze jesionu nawiązując do desek podłogowych użytych na piętrze i poddaszu.

Łazienki w których zastosowano wzorzyste hiszpańskie płytki intrygują grą kolorów i faktur, a zaprojektowane indywidualnie meble stają się funkcjonalnym dopełnieniem. Wydłużony blat pod umywalki stanowi formę toaletki a podział tafli lustra ujawnia ukryte w nim szafki wnękowe na podręczne przybory toaletowe.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter