Tak mieszka młoda, zapracowana para – 60-metrowe mieszkanie w Częstochowie

Ponadczasowe wnętrza czerpią z klasycznych rozwiązań, intensywnie skupiają się na formie i proporcjach. Używanie naturalnych materiałów, starannie dobranej kolorystyki, a także unikanie wpływów aktualnych trendów i mody pozwala na stworzenie przestrzeni stylistycznie aktualnej i trwałej. Właśnie tymi założeniami kierowali się Justyna i Patryk Ławrynowicz z pracowni 3XEL Architekci, projektując blisko 60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy.

60-metrowe mieszkanie w Częstochowie

Mieszkańcy tego wnętrza to młoda, zapracowana para, której pasją jest moda i design. Układ funkcjonalny mieszkania został zmieniony względem planu deweloperskiego, a rearanżacja dotyczyła zmiany lokalizacji kuchni i wytyczenia na nowo niektórych ścian działowych, które w zwinny sposób ukrywają zabudowy meblowe. Jasna kolorystyka i naturalne materiały zostały przełamane akcentami mocniejszych barw pojawiających się na lampach i meblach wolnostojących.

60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
Szara sofa w jasnym salonie

Pokój dzienny połączony z kuchnią i jadalnią posiada duże przeszklenia, które wpuszczają miękkie światło do wnętrza. Okoliczna zieleń za oknem kreuje otoczenie spokoju i wytchnienia. Kuchnia zlokalizowana na całej długości pomieszczenia pozwoliła na uporządkowanie stref w mieszkaniu oraz zmieniła ich proporcje. W zabudowie wysokiej ukryto chłodziarko-zamrażarkę, piekarnik oraz całkiem dużo miejsca do przechowywania.

60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
Jasne fronty w kuchni

Zrezygnowano z szafek wiszących, co nadało lekkości i umożliwiło lepsze doświetlenie przestrzeni roboczej. Blat kuchenny, niski pas sanitarny i parapet pokryty został naturalnym, jasnym kamieniem. Podłogę w kuchni oddzielono od reszty pomieszczenia minimalną linią płytek, co zapobiega uszkodzeniom i zachlapaniom parkietu. Przestrzeń doświetla regulowana lampa ścienna Tolomeo od Artemide, klasyk, doskonały mariaż inżynierii i designu.

Obszerna kolekcja książek

Mieszkańcy potrzebowali miejsca na ekspozycję obszernej kolekcji książek, magazynów oraz gier, tak więc wnęka ścienna, przy której mieści się pion instalacyjny, wytyczyła miejsce na pojemny regał. Pomiędzy przestrzenią kuchenną a salonem znalazł się kąt jadalniany ze stołem i krzesłami z kolekcji marki HAY. Zaprojektowany z myślą o funkcjonalności, lekkości i wytrzymałości stół Pyramid ma podstawę z blachy stalowej z prostokątnym dębowym blatem. Do tej przyjemnej kompozycji dołączyła lampa sufitowa DCW z kolekcji Les Acrobates de Gras. Przy przestrzeni telewizyjnej stanęła wygodna sofa oraz stolik marki SITS na dębowej bazie z blatem z ryflowanego szkła. Na podłodze, położono deskę we wzór jodełki francuskiej w wybarwieniu naturalnego dębu, która razem z innymi drewnianymi elementami zastosowanymi w pomieszczeniach tworzy spójną całość.

60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
Salon z dużym regałem na książki

Hol wejściowy oddzielono od reszty pomieszczeń płytką z kolekcji PACK 41zero42 z geometrycznymi, rudo-brązowymi akcentami. W zaprojektowanej wnęce wkomponowano szafę, która poprzez delikatne wysunięcie poza lico ściany wydaje się bardzo płytką zabudową. W rzeczywistości to pełnowymiarowa, pojemna szafa. Korytarz prowadzi nas do wszystkich pomieszczeń mieszkania.

Sypialnia i łazienka

Złamana biel, karmel i naturalne drewno otulają przestrzeń sypialni. Znalazło się w niej wszystko, co niezbędne. Pojemna szafa wykończona naturalnym fornirem dębowym, duże łóżko z zagłówkiem w formie minimalistycznej frezowanej zabudowy, zaprojektowanej na całej długości ściany, oraz przestrzeń do pracy. Romantyczne upięcia dekoracji okiennych dodają uroku i ciepła w pomieszczeniu, a beżowe zasłony delikatnie przepuszczają światło słoneczne. Dopełnieniem wnętrza jest włoskie krzesło Ceska, a także niewielkie grafiki i plakaty ozdabiające ściany.

60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
Jasna sypialnia z dużym łóżkiem

Łazienka kipi klasyką, proste, funkcjonalne rozwiązania kreują tutaj przestrzeń. Jest jasna, z dużą ilością miejsca do przechowywania, wygodnym prysznicem ukrytym za pełną ścianką działową, miejscem na pralkę i suszarkę, a także szafką na kosmetyki. Wysunięcie ścianki, maskującej zabudowę stelaża WC utworzyło wygodną półkę, a w utworzonej wnęce zaprojektowano szafki górne z lustrzanymi frontami powiększającymi optycznie pomieszczenie. Połączenie bieli ceramicznej mozaiki, pieprzowej płytki podłogowej oraz drewna nigdy się nie starzeje.


Projekt: 3XEL Architekci | 3xel.pl
Zdjęcia: PORA studio

Zobacz również: 58-metrowe mieszkanie we Wrocławiu w śródziemnomorskim klimacie | 78-metrowe mieszkanie w Gdańsku dla młodego małżeństwa stomatologów

60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
60-metrowe mieszkanie w centrum Częstochowy - ponadczasowość i klasyka - projekt 3XEL Architekci - foto PORA studio
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Graza
Graza
4 miesięcy temu

Bardzo zapracowani. Nawet ręczników w łazience nie mieli czasu wywiesić.

Ech
Ech
8 dni temu

Przecież to mieszkanie to jest totalny Basic po co to fotografować, zero polotu finezji i budżetu. Nie ma tu nic ciekawego. Aż e szoku jestem że to opublikowaliście, a komentarz z brakiem ręcznika – trafiony.

Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter