Under – pierwsza w Europie podwodna restauracja

Under to nie tylko restauracja położona poniżej poziomu morza, ale także w pełni funkcjonalne centrum badawcze życia morskiego. Projekt oddaje hołd dzikiej faunie morskiej i skalistemu wybrzeżu południowego krańca Norwegii.

Under – podwodna restauracja

W po┼éowie zatopiona w wodzie monolityczna forma budynku o d┼éugo┼Ťci 34 metr├│w rozbija powierzchni─Ö wody i spoczywa 5 metr├│w poni┼╝ej poziomu morza. ┼Üciany betonowe o grubo┼Ťci p├│┼é metra zosta┼éy zbudowane tak, aby wytrzyma─ç nacisk i wstrz─ůsy spowodowane trudnymi warunkami morskimi. Surowy wygl─ůd zewn─Ötrzny kontrastuje z ciep┼éym d─Öbem i tkaninami w luksusowej jadalni.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Pierwsza europejska podwodna restauracja

Pierwsza europejska podwodna restauracja powita┼éa go┼Ťci w Lindesnes w Norwegii 20 marca 2019 roku. Po┼éo┼╝ona jest w najbardziej wysuni─Ötym na po┼éudnie punkcie norweskiego wybrze┼╝a, gdzie spotykaj─ů si─Ö burze morskie z p├│┼énocy i po┼éudnia.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Obiekt zaprojektowany przez architekt├│w z pracowni Sn├Şhetta pe┼éni r├│wnie┼╝ funkcj─Ö centrum bada┼ä nad ┼╝yciem morskim, stanowi─ůc ho┼éd dla dzikiej fauny morskiej i skalistego wybrze┼╝a po┼éudniowego kra┼äca Norwegii. W j─Özyku norweskim ÔÇ×underÔÇŁ ma podw├│jne znaczenie ÔÇô ÔÇ×poni┼╝ejÔÇŁ i ÔÇ×cudÔÇŁ. W po┼éowie zatopiona w morzu monolityczna forma budynku o d┼éugo┼Ťci 34 metr├│w rozbija powierzchni─Ö wody i spoczywa bezpo┼Ťrednio pi─Ö─ç metr├│w poni┼╝ej poziomu morza.

Restauracja w Lindesnes

Lindesnes s┼éynie z intensywnych warunk├│w pogodowych, zwykle zmieniaj─ůcych si─Ö diametralnie w trakcie doby. Po przybyciu na miejsce wra┼╝enia odwiedzaj─ůcego o zmiennych warunkach atmosferycznych szybko znikaj─ů, gdy zostaj─ů wprowadzeni do wyciszonego, pokrytego d─Öbem foyer. Surowe drewniane wyko┼äczenia i s┼éodki zapach drewna przechodz─ů w eleganckie d─Öbowe schody, gdy schodzi si─Ö do budynku.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Ciemne, surowe, stalowe balustrady z mosi─Ö┼╝nymi por─Öczami z rur prowadz─ů w d├│┼é wn─Ötrza, gdzie wyko┼äczenie sufitu zmienia si─Ö z d─Öbowego na tekstylny. Ciep┼éa, przyjazna atmosfera panuj─ůca w restauracji budzi podziw i wprowadza element tajemniczo┼Ťci. Im g┼é─Öbiej zejdziemy pod wod─Ö, tym kolor wn─Ötrza pokrytego materia┼éem staje si─Ö ciemniejszy i bardziej intensywny. Tkaniny rozci─ůgni─Öte na panelach akustycznych, nawi─ůzuj─ů do kolor├│w zachodz─ůcego s┼éo┼äca wpadaj─ůcego do oceanu.

Neutralny kolor sufitu zmienia si─Ö od r├│┼╝owo┼╝├│┼étego, intensywnego koralowca, morskiej zieleni, aby ostatecznie w jadalni osi─ůgn─ů─ç granatowy kolor. Na antresoli i w strefie baru, gdzie budynek dotyka morza, z boku budynku znajduje si─Ö pionowe okno, rozci─ůgaj─ůce si─Ö od poziomu morza a┼╝ do dna morskiego.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Jadalnia na dnie morza

Na dnie morza, w 40-osobowej jadalni restauracji Under, znajduje si─Ö panoramiczne ÔÇ×okoÔÇŁ budynku. Poziome okno o szeroko┼Ťci jedenastu metr├│w i wysoko┼Ťci 3,4 metra stanowi wizualn─ů bram─Ö do morza i ┼é─ůczy go┼Ťci z dzik─ů przyrod─ů na zewn─ůtrz. Widok z okna b─Ödzie ewoluowa┼é stopniowo w ci─ůgu dnia oraz w zale┼╝no┼Ťci od p├│r roku. Kolor wody zmieni si─Ö z szafirowego b┼é─Ökitu podczas ch┼éodnego zimowego dnia w szmaragdowozielony w sezonie letnim, kiedy pojawi─ů si─Ö glony.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Wyrafinowany system o┼Ťwietlenia minimalizuje wsp├│┼éczynnik odbicia okna panoramicznego i maksymalizuje widok morskiego ┼╝ycia poza restauracj─ů. Na lampach sufitowych zainstalowano 380 lamp LED, kt├│re o┼Ťwietlaj─ů jadalni─Ö subtelnym, ale jasnym ┼Ťwiat┼éem. ┼Üwiat┼éo mo┼╝na ┼éatwo dostosowa─ç do r├│┼╝nych warunk├│w o┼Ťwietleniowych wewn─ůtrz jak i na zewn─ůtrz budynku. Dno morskie na zewn─ůtrz b─Ödzie o┼Ťwietlone sztucznym o┼Ťwietleniem w ciemnych godzinach, aby przyci─ůgn─ů─ç ryby.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Zróżnicowane materiały wykończeniowe w restauracji Under

Wa┼╝nym celem przy wyborze materia┼é├│w by┼éo zr├│┼╝nicowanie ich rodzaj├│w jak i wyko┼äcze┼ä, w zale┼╝no┼Ťci od zastosowania i umiejscowienia w restauracji. Szersze wyko┼äczenia drewna znajduj─ů si─Ö na wej┼Ťciu i ty┼éu domu, ewoluuj─ůc w coraz bardziej wyrafinowane wyko┼äczenia, gdy zbli┼╝aj─ů si─Ö do serca budynku, czyli jadalni. Dzi─Öki wsp├│┼épracy z Hamranem, lokalnym warsztatem stolarskim, kt├│ry prowadzi sw├│j zak┼éad od 1930 r., ┼Ťciany, dach oraz pod┼éogi wy┼éo┼╝one zosta┼éy lokalnie pozyskiwanym d─Öbem norweskim.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Ponadto seria mebli zosta┼éa zaprojektowana wy┼é─ůcznie dla restauracji Under. Krzes┼éo zosta┼éo zaprojektowane jako jedna ci─ůg┼éa forma, kt├│ra na┼Ťladuje spos├│b, w jaki ga┼é─Özie naturalnie przesuwaj─ů si─Ö z pnia drzewa. Dzi─Öki zastosowaniu tradycyjnych metod r─Ökodzielniczych, seria mebli reprezentuje filozofi─Ö projektu jako ca┼éo┼Ťci.

Budowa restauracji Under rozpocz─Öto na barce z┼éo┼╝onej z betonowych element├│w, dwadzie┼Ťcia metr├│w od miejsca, w kt├│rym mia┼éa ostatecznie zosta─ç zwodowana. Okna zosta┼éy zainstalowane przed zanurzeniem. Podczas zanurzenia konstrukcja unosi┼éa si─Ö samodzielnie i zosta┼éa delikatnie przeniesiona do ostatecznego po┼éo┼╝enia przy pomocy oddzielnego d┼║wigu i holownik├│w. Po zanurzeniu zako┼äczono prace konstrukcyjne, a budynek przykr─Öcono do betonowej p┼éyty zakotwiczonej w skale pod dnem morskim. Aby zapewni─ç prawid┼éowe po┼é─ůczenie ze ┼Ťrubami na p┼éycie betonowej, zesp├│┼é konstrukcyjny nape┼éni┼é konstrukcj─Ö wod─ů, aby ta zaton─Ö┼éa. Po upewnieniu si─Ö, ┼╝e wszystkie ┼Ťruby zosta┼éy ca┼ékowicie dokr─Öcone, woda zosta┼éa spuszczona, umo┼╝liwiaj─ůc rozpocz─Öcie prac wewn─Ötrznych.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Badania morskie w restauracji Under

R├│wnie wa┼╝n─ů cz─Ö┼Ťci─ů projektu Under s─ů badania morskie, kt├│re umo┼╝liwia budynek. W restauracji pracuj─ů interdyscyplinarne zespo┼éy badawcze, kt├│re zajmuj─ů si─Ö biologi─ů morsk─ů i zachowaniem ryb, kt├│re za pomoc─ů kamer i innych narz─Ödzi pomiarowych zainstalowanych na fasadzie restauracji i poza ni─ů b─Öd─ů w stanie ┼Ťledzi─ç ich zachowanie oraz rozw├│j. Naukowcy z Norweskiego Instytutu Bada┼ä Bioekonomicznych (NIBIO) i innych o┼Ťrodk├│w badawczych staraj─ů si─Ö dowiedzie─ç, w jaki spos├│b dzikie ryby mog─ů reagowa─ç na sygna┼éy d┼║wi─Ökowe, a tak┼╝e bada─ç ich zachowanie w zmieniaj─ůcych si─Ö porach roku.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Naukowcy pomog─ů r├│wnie┼╝ stworzy─ç optymalne warunki na dnie morskim, aby ryby i skorupiaki mog┼éy si─Ö rozwija─ç w pobli┼╝u restauracji. Biolog morski Trond Rafoss, kt├│ry by┼é kluczowym wsp├│┼épracownikiem projektu podkre┼Ťla, ┼╝e obserwowali oni i dokumentowali morsk─ů r├│┼╝norodno┼Ť─ç biologiczn─ů na tym obszarze ju┼╝ od ponad czterech lat, ale w przypadku Under mo┼╝liwo┼Ťci obserwacji zmieni┼éy si─Ö diametralnie. Zdolno┼Ť─ç do fizycznej obecno┼Ťci na dnie morskim daje badaczom szans─Ö precyzyjnego i cierpliwego obserwowania ┼╝ycia morskiego.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Zwykle podczas nurkowania cz┼éowiek ma ograniczenia czasowe i nie jest w stanie zobaczy─ç wszystkiego. Wygodne otoczenie restauracji pozwala bada─ç ┼╝ycie morskie na ┼╝ywo w odst─Öpach czasu niespotykanych w innych sposobach eksplorowania obszar├│w podwodnych. Mo┼╝liwo┼Ť─ç pozostania w restauracji tak d┼éugo, jak tylko chcemy, otwiera furtk─Ö do odkrywania gatunk├│w oraz ich zachowa┼ä i etap├│w ┼╝ycia, kt├│rych nigdy wcze┼Ťniej nikt nie by┼é naocznym ┼Ťwiadkiem.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Dzi─Öki widokowi z okna restauracji, naukowcy byli w stanie odkry─ç gatunki meduz, kt├│rych istnienie by┼éo kwestionowane. Under pozwala na badanie ma┼éych organizm├│w, kt├│re zwykle nie s─ů wykrywane przez aparat. Powierzchnia okna sta┼éa si─Ö popularnym siedliskiem rozgwiazd i innych ma┼éych stworze┼ä przylegaj─ůcych do szyby. Celem naukowc├│w jest udokumentowanie populacji, zachowania i r├│┼╝norodno┼Ťci gatunk├│w ┼╝yj─ůcych wok├│┼é restauracji za pomoc─ů kamer i obserwacji na ┼╝ywo. Ostatecznym celem bada┼ä jest zebranie danych, kt├│re mo┼╝na zaprogramowa─ç w narz─Ödziach do uczenia maszynowego, kt├│re regularnie monitoruj─ů dynamik─Ö populacji kluczowych gatunk├│w morskich, tworz─ůc tym samym nowe mo┼╝liwo┼Ťci poprawy oficjalnego zarz─ůdzania zasobami morskimi.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Lokalne produkty i globalne ambicje

Filozofia kulinarna restauracji jest ┼Ťci┼Ťle zwi─ůzana z filozofi─ů samego budynku. W oparciu o lokalne produkty zebrane ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem r├│wnowagi pobliskiej flory i fauny, jedzenie w restauracji jest podr├│┼╝─ů przez krajobraz Lindesnes. Znajdziemy tu lokalnie zbierane owoce morza, muszle i wodorost├│w, a┼╝ po dzikie mi─Öso w sezonie ┼éowieckim p├│┼║n─ů jesieni─ů. W celu zarz─ůdzania przy┼éowami i ograniczania przy┼éow├│w – gatunk├│w przypadkowo po┼éawianych w sieci podczas chwytania gatunk├│w docelowych – zesp├│┼é restauracji k┼éadzie szczeg├│lny nacisk na w┼é─ůczenie tych sk┼éadnik├│w do swojego menu, ograniczaj─ůc to, co w przeciwnym razie mog┼éoby si─Ö zmarnowa─ç.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

Celem restauracji jest zwr├│cenie uwagi na niedoceniane owoce morza, przy u┼╝yciu sk┼éadnik├│w rzadko podawanych gdzie indziej, takich jak krab kamienny czy homar. Szef kuchni ÔÇô Nicolai Ellitsgaard zaznacza, ┼╝e ich celem by┼éo pokazanie r├│┼╝norodno┼Ťci, jaka cechuje po┼éudniow─ů Norwegi─Ö, gdzie mo┼╝na znale┼║─ç ÔÇ×wszystkiego po trochuÔÇŁ.

Zesp├│┼é kuchenny zbiera sk┼éadniki w pobli┼╝u restauracji, co mo┼╝e by─ç przygod─ů sam─ů w sobie, bior─ůc pod uwag─Ö cz─Östo trudne warunki pogodowe. Ellitsgaard i jego zesp├│┼é prowadz─ů regularny dialog z biologami morskimi, aby dowiedzie─ç si─Ö, jak i kiedy korzysta─ç z dobrodziejstw morza w najbardziej zr├│wnowa┼╝ony spos├│b. Kuchnia i naukowcy wsp├│┼épracuj─ů r├│wnie┼╝, aby przyci─ůgn─ů─ç ryby do okna, umo┼╝liwiaj─ůc biologom morskim dok┼éadniejsze badanie gatunku, a jednocze┼Ťnie tworz─ůc ciekawy widok dla go┼Ťci restauracji.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Sn├Şhetta

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz si─Ö do newslettera

wyra┼╝am zgod─Ö na przetwarzanie podanych powy┼╝ej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyra┼╝am zgod─Ö na otrzymywanie informacji handlowych od klient├│w PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter