Under – pierwsza w Europie podwodna restauracja

Under to nie tylko restauracja położona poniżej poziomu morza, ale także w pełni funkcjonalne centrum badawcze życia morskiego. Projekt oddaje hołd dzikiej faunie morskiej i skalistemu wybrzeżu południowego krańca Norwegii.

Under – podwodna restauracja

W połowie zatopiona w wodzie monolityczna forma budynku o długości 34 metrów rozbija powierzchnię wody i spoczywa 5 metrów poniżej poziomu morza. Ściany betonowe o grubości pół metra zostały zbudowane tak, aby wytrzymać nacisk i wstrząsy spowodowane trudnymi warunkami morskimi. Surowy wygląd zewnętrzny kontrastuje z ciepłym dębem i tkaninami w luksusowej jadalni.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Pierwsza europejska podwodna restauracja

Pierwsza europejska podwodna restauracja powitała gości w Lindesnes w Norwegii 20 marca 2019 roku. Położona jest w najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża, gdzie spotykają się burze morskie z północy i południa.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Obiekt zaprojektowany przez architektów z pracowni Snøhetta pełni również funkcję centrum badań nad życiem morskim, stanowiąc hołd dla dzikiej fauny morskiej i skalistego wybrzeża południowego krańca Norwegii. W języku norweskim „under” ma podwójne znaczenie – „poniżej” i „cud”. W połowie zatopiona w morzu monolityczna forma budynku o długości 34 metrów rozbija powierzchnię wody i spoczywa bezpośrednio pięć metrów poniżej poziomu morza.

Restauracja w Lindesnes

Lindesnes słynie z intensywnych warunków pogodowych, zwykle zmieniających się diametralnie w trakcie doby. Po przybyciu na miejsce wrażenia odwiedzającego o zmiennych warunkach atmosferycznych szybko znikają, gdy zostają wprowadzeni do wyciszonego, pokrytego dębem foyer. Surowe drewniane wykończenia i słodki zapach drewna przechodzą w eleganckie dębowe schody, gdy schodzi się do budynku.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Ciemne, surowe, stalowe balustrady z mosiężnymi poręczami z rur prowadzą w dół wnętrza, gdzie wykończenie sufitu zmienia się z dębowego na tekstylny. Ciepła, przyjazna atmosfera panująca w restauracji budzi podziw i wprowadza element tajemniczości. Im głębiej zejdziemy pod wodę, tym kolor wnętrza pokrytego materiałem staje się ciemniejszy i bardziej intensywny. Tkaniny rozciągnięte na panelach akustycznych, nawiązują do kolorów zachodzącego słońca wpadającego do oceanu.

Neutralny kolor sufitu zmienia się od różowożółtego, intensywnego koralowca, morskiej zieleni, aby ostatecznie w jadalni osiągnąć granatowy kolor. Na antresoli i w strefie baru, gdzie budynek dotyka morza, z boku budynku znajduje się pionowe okno, rozciągające się od poziomu morza aż do dna morskiego.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Jadalnia na dnie morza

Na dnie morza, w 40-osobowej jadalni restauracji Under, znajduje się panoramiczne „oko” budynku. Poziome okno o szerokości jedenastu metrów i wysokości 3,4 metra stanowi wizualną bramę do morza i łączy gości z dziką przyrodą na zewnątrz. Widok z okna będzie ewoluował stopniowo w ciągu dnia oraz w zależności od pór roku. Kolor wody zmieni się z szafirowego błękitu podczas chłodnego zimowego dnia w szmaragdowozielony w sezonie letnim, kiedy pojawią się glony.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Wyrafinowany system oświetlenia minimalizuje współczynnik odbicia okna panoramicznego i maksymalizuje widok morskiego życia poza restauracją. Na lampach sufitowych zainstalowano 380 lamp LED, które oświetlają jadalnię subtelnym, ale jasnym światłem. Światło można łatwo dostosować do różnych warunków oświetleniowych wewnątrz jak i na zewnątrz budynku. Dno morskie na zewnątrz będzie oświetlone sztucznym oświetleniem w ciemnych godzinach, aby przyciągnąć ryby.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Zróżnicowane materiały wykończeniowe w restauracji Under

Ważnym celem przy wyborze materiałów było zróżnicowanie ich rodzajów jak i wykończeń, w zależności od zastosowania i umiejscowienia w restauracji. Szersze wykończenia drewna znajdują się na wejściu i tyłu domu, ewoluując w coraz bardziej wyrafinowane wykończenia, gdy zbliżają się do serca budynku, czyli jadalni. Dzięki współpracy z Hamranem, lokalnym warsztatem stolarskim, który prowadzi swój zakład od 1930 r., ściany, dach oraz podłogi wyłożone zostały lokalnie pozyskiwanym dębem norweskim.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Ponadto seria mebli została zaprojektowana wyłącznie dla restauracji Under. Krzesło zostało zaprojektowane jako jedna ciągła forma, która naśladuje sposób, w jaki gałęzie naturalnie przesuwają się z pnia drzewa. Dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod rękodzielniczych, seria mebli reprezentuje filozofię projektu jako całości.

Budowa restauracji Under rozpoczęto na barce złożonej z betonowych elementów, dwadzieścia metrów od miejsca, w którym miała ostatecznie zostać zwodowana. Okna zostały zainstalowane przed zanurzeniem. Podczas zanurzenia konstrukcja unosiła się samodzielnie i została delikatnie przeniesiona do ostatecznego położenia przy pomocy oddzielnego dźwigu i holowników. Po zanurzeniu zakończono prace konstrukcyjne, a budynek przykręcono do betonowej płyty zakotwiczonej w skale pod dnem morskim. Aby zapewnić prawidłowe połączenie ze śrubami na płycie betonowej, zespół konstrukcyjny napełnił konstrukcję wodą, aby ta zatonęła. Po upewnieniu się, że wszystkie śruby zostały całkowicie dokręcone, woda została spuszczona, umożliwiając rozpoczęcie prac wewnętrznych.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Badania morskie w restauracji Under

Równie ważną częścią projektu Under są badania morskie, które umożliwia budynek. W restauracji pracują interdyscyplinarne zespoły badawcze, które zajmują się biologią morską i zachowaniem ryb, które za pomocą kamer i innych narzędzi pomiarowych zainstalowanych na fasadzie restauracji i poza nią będą w stanie śledzić ich zachowanie oraz rozwój. Naukowcy z Norweskiego Instytutu Badań Bioekonomicznych (NIBIO) i innych ośrodków badawczych starają się dowiedzieć, w jaki sposób dzikie ryby mogą reagować na sygnały dźwiękowe, a także badać ich zachowanie w zmieniających się porach roku.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Naukowcy pomogą również stworzyć optymalne warunki na dnie morskim, aby ryby i skorupiaki mogły się rozwijać w pobliżu restauracji. Biolog morski Trond Rafoss, który był kluczowym współpracownikiem projektu podkreśla, że obserwowali oni i dokumentowali morską różnorodność biologiczną na tym obszarze już od ponad czterech lat, ale w przypadku Under możliwości obserwacji zmieniły się diametralnie. Zdolność do fizycznej obecności na dnie morskim daje badaczom szansę precyzyjnego i cierpliwego obserwowania życia morskiego.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Zwykle podczas nurkowania człowiek ma ograniczenia czasowe i nie jest w stanie zobaczyć wszystkiego. Wygodne otoczenie restauracji pozwala badać życie morskie na żywo w odstępach czasu niespotykanych w innych sposobach eksplorowania obszarów podwodnych. Możliwość pozostania w restauracji tak długo, jak tylko chcemy, otwiera furtkę do odkrywania gatunków oraz ich zachowań i etapów życia, których nigdy wcześniej nikt nie był naocznym świadkiem.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Dzięki widokowi z okna restauracji, naukowcy byli w stanie odkryć gatunki meduz, których istnienie było kwestionowane. Under pozwala na badanie małych organizmów, które zwykle nie są wykrywane przez aparat. Powierzchnia okna stała się popularnym siedliskiem rozgwiazd i innych małych stworzeń przylegających do szyby. Celem naukowców jest udokumentowanie populacji, zachowania i różnorodności gatunków żyjących wokół restauracji za pomocą kamer i obserwacji na żywo. Ostatecznym celem badań jest zebranie danych, które można zaprogramować w narzędziach do uczenia maszynowego, które regularnie monitorują dynamikę populacji kluczowych gatunków morskich, tworząc tym samym nowe możliwości poprawy oficjalnego zarządzania zasobami morskimi.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Lokalne produkty i globalne ambicje

Filozofia kulinarna restauracji jest ściśle związana z filozofią samego budynku. W oparciu o lokalne produkty zebrane ze szczególnym uwzględnieniem równowagi pobliskiej flory i fauny, jedzenie w restauracji jest podróżą przez krajobraz Lindesnes. Znajdziemy tu lokalnie zbierane owoce morza, muszle i wodorostów, aż po dzikie mięso w sezonie łowieckim późną jesienią. W celu zarządzania przyłowami i ograniczania przyłowów – gatunków przypadkowo poławianych w sieci podczas chwytania gatunków docelowych – zespół restauracji kładzie szczególny nacisk na włączenie tych składników do swojego menu, ograniczając to, co w przeciwnym razie mogłoby się zmarnować.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

Celem restauracji jest zwrócenie uwagi na niedoceniane owoce morza, przy użyciu składników rzadko podawanych gdzie indziej, takich jak krab kamienny czy homar. Szef kuchni – Nicolai Ellitsgaard zaznacza, że ich celem było pokazanie różnorodności, jaka cechuje południową Norwegię, gdzie można znaleźć „wszystkiego po trochu”.

Zespół kuchenny zbiera składniki w pobliżu restauracji, co może być przygodą samą w sobie, biorąc pod uwagę często trudne warunki pogodowe. Ellitsgaard i jego zespół prowadzą regularny dialog z biologami morskimi, aby dowiedzieć się, jak i kiedy korzystać z dobrodziejstw morza w najbardziej zrównoważony sposób. Kuchnia i naukowcy współpracują również, aby przyciągnąć ryby do okna, umożliwiając biologom morskim dokładniejsze badanie gatunku, a jednocześnie tworząc ciekawy widok dla gości restauracji.

Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta Under - pierwsza w Europie podwodna restauracja projektu pracowni Snøhetta

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter