Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau

„Kiedy pierwszy raz tu przybyliśmy, zostaliśmy zahipnotyzowani. Chcieliśmy tam zostać, otworzyć butelkę wina i cieszyć się wschodzącym słońcem nad rzeką i zachodzącym w lesie. Dlatego nazwaliśmy projekt Vin House” – tak o niezwykłym domu na Ukrainie mówi Olga Bogdanova z pracowni  Bogdanova Bureau. Dziś chcemy zabrać Was do świata, który otwiera zupełnie nowe perspektywy na sposób życia. Udowadnia bowiem, że może ono wyglądać jak w bajce, w której człowiek żyje w zgodzie z otaczającą go przyrodą, ale nie rezygnując z nowoczesnych rozwiązań.

Gdzie znajduje się Vin House?

Vin House został zaprojektowany z myślą o rodzinie, która postanowiła wyprowadzić się z miasta, aby być bliżej natury. Ważne było wkomponowanie budynku w otoczenia tak, aby stał się jego częścią. Dom znajduje się w obwodzie winnickim na Ukrainie, nad brzegiem Bugu, od strony południa. Stoi na wzgórzu i jest zwrócony w stronę rzeki. Wejście jest tak ustawione, aby można było przejść bezpośrednio na taras. Fasada zwrócona ku górnej części rzeki ma pełne przeszklenie, dzięki któremu można podziwiać malowniczy widok na ląd i wodę.

Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov

Projekt Vin House

Dom jest funkcjonalnie podzielony na dwa skrzydła. W części wschodniej znajdują się przestrzenie mieszkalne, kuchnia i garderoba. W zachodnim zaś jest strefa SPA i basen. Pośrodku domu znajduje się atrium, na którym rośnie dąb – symbol rodziny. Główną przestrzenią całego wnętrza jest salon. Kominek Focus podwieszony jest do 60metrowego sufitu w salonie. Nad kominkiem architekci umieścili lampę z licznych mosiężnych rurek, co przypomina tradycyjny, chiński wystrój Wind Chime. Ta lampa jest przedmiotem dość niestandardowym.

Pracownia Bogdanova Boureau stworzyła ją dla domu i sprawdziła, czy rury nie tworzą ze sobą styczności dźwiękowej. Wnętrze ukierunkowane jest oczywiście na potrzeby funkcjonalne. Każdy element został logicznie przemyślany.

Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov

Smart House

W pokojach prawie nie ma dekoracji. Cała komunikacja jest zintegrowana z systemem Smart House. Takie podejście odzwierciedla osobowość właścicieli domów, jako ludzi racjonalnych i planujących swoje życie przede wszystkim efektywnie. Właśnie dlatego preferują oni nowoczesne rozwiązania technologiczne. Jest to niewątpliwie duże ułatwienie codziennych czynności.

Sypialnie przypominają luksusowe pokoje hotelowe. Są przemyślane i neutralne emocjonalnie. Dzięki temu właściciele mogą sami nadać mu indywidualny charakter. Spokojna, szaro-beżowa kolorystyka potęguje ciepły odcień orzecha. Najbardziej znaczących akcentem dekoracyjnym jest zielona ramka z żywych roślin, znajdująca się na wsporniku wokół szklanej balustrady na piętrze.

Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov

Na obwodzie budynku znajduje się obszerny taras. Posiada specjalną strefę relaksu z leżakami, strefą jadalną i małym ogrodem z drzewami, krzewami i trawnikiem. Altana na wzgórzu to przestrzenne miejsce, w którym można pozwolić sobie na chwilę samotności, medytując i kontemplując przyrodę. Nad rzekę można dostać się z tarasu, przechodząc przez most. Odległość ta wynosi około 15 metrów.

Wyzwania projektowe

Największym wyzwaniem dla pracowni Bogdanova Bureau był krótki termin realizacji projektu. Od wylania fundamentów do przeniesienia rodziny do nowego domu minęło zaledwie 11 miesięcy. Warto wspomnieć, że cały projekt ma 572mkw. Wykonanie betonowego budynku szkieletowego, wliczając wszystkie trudności techniczne, wyposażenie wnętrza i przygotowanie do życia to ogrom pracy. Z punktu widzenia inżynierów, najtrudniejszy aspekt stanowiło zbudowanie basenu o długości 16 metrów, częściowo wychodzącego na zewnątrz budynku. Dom położony jest w kontynentalnej strefie klimatycznej, gdzie roczna różnica temperatur sięga 60 stopni.

Basen natomiast przeznaczony jest do użytkowania przez cały rok. Wyzwaniem było zaprojektowanie ogrzewania i cyrkulacji wody w taki sposób, żeby nie nastąpiła żadna zmiana temperatury po wyjściu na zewnątrz basenu. To, na co warto zwrócić uwagę to zewnętrzny koniec basenu. Wykonany jest bowiem ze szkła, aby umożliwić pływającemu podziwianie krajobrazu z wody. Stanowi to piękny element, który z pewnością będzie doceniany przez właścicieli nie jeden raz.

Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov Vin House projektu pracowni Bogdanova Bureau - foto Andrey Bezuglov

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter