Winiarnia Nešetřil – spełnione marzenia pewnego winiarza

Czeskie studio ORA przygotowało ciekawy projekt winiarni położonej w zabytkowej, renesansowej kamienicy.

Winiarnia Nešetřil

Wszystko zaczęło się od marzenia pewnego winiarza, który chciał stworzyć dobrze prosperującą winiarnię w samym sercu miejscowości Znojmo. Bazę projektu stanowiła renesansowa kamienica położona na Placu Masaryka. Winiarnia Nešetřil miała stać się miejscem, w którym produkuje się wino, sprzedaje je i degustuje, ale także organizuje wspólne biesiady, imprezy i noclegi dla gości.

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Ten ambitny projekt zmusił architektów do kompleksowego spojrzenia na budynek i jego otoczenie. Wykorzystano każdy centymetr samej kamienicy, a także jej dziedzińca i piwnic będących częścią miejskich podziemi.

Rekonstrukcja budynku winiarni

Rekonstrukcja budynku zaczęła się pięć lat temu od kameralnej winiarni. Przestrzeń w niej jest naturalnie podzielona na dwie części przez parę sklepień krzyżowych. Przy wejściu znajduje się miejsce dla gości wyposażone w długą ławę. Nad nią wisi żyrandol z powtórzonym motywem krzyża.

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Drugą część pomieszczenia zdominował kontuar i elegancki regał na wino. Sklepienia zostały pozostawione w nienaruszonym stanie, jedynym dodatkiem jest ich podświetlenie. Motyw krzyża stanowi podstawę tego wnętrza.

Pasaż – centralna część budynku

Centralną częścią budynku jest prowadzący do wnętrza pasaż. Wokół niego skupiają się wszystkie ważne miejsca biorące udział w procesie produkcji trunku. W jego sąsiedztwie znajduje się cały sprzęt winiarski, a także przestrzeń, gdzie wino dojrzewa w tradycyjnych, ceramicznych naczyniach wbudowanych w podłogę. To technologia rodem z Gruzji, a kadzie nazywane są „kvevri”.

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Z pasażu można wejść do pomieszczeń mieszkalnych położonych na pierwszym piętrze. Przechodząc dalej można dostać się na zewnętrzny dziedziniec. Pasaż jest kręgosłupem budynku, miejscem które skupia wszystkie ważniejsze wydarzenia i pozwala gościom poznać sekrety produkcji ich ulubionego napoju.

Dziedziniec winiarni

Dziedziniec winiarni jest jedną z najbardziej wyróżniających się części projektu. Wąska działka znajduje się między dwoma, różniącymi się między sobą murami. Pierwszy, zbudowany z kamienia i pięknie zwietrzały, należy do dawnego klasztoru Kapucynów. Drugi należy do pochodzącego z końca lat 80-tych XX wieku centrum kultury.

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Z samych murów roztacza się piękny widok na ogród Kapucynów i reprezentacyjny gmach sądu. Część muru ogrodzeniowego została obniżona, a szopy znajdujące się na podwórku wyburzone. Pozwoliło to poszerzyć panoramę i otworzyć dziedziniec na piękną panoramę. Projekt zakładał wybudowanie dodatkowych pomieszczeń gospodarczych. Zostały one umieszczone przy gładkim i brzydkim murze centrum kultury. Dzięki temu zabiegowi został on przysłonięty i odsunięty od gości, ustępując miejsca widokowi na piękny mur klasztorny.

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

W miejscu dawnego, zniszczonego w czasie wojny, skrzydła podwórzowego powstały nowe budynki. Wojnę przetrwały jedynie piwnice obecnie wykorzystywane jako pomieszczenia produkcyjne. Na dziedzińcu powstał współczesny, ukryty od zewnątrz pawilon, którego dach jest jednocześnie tarasem widokowym i rozszerzeniem przestrzeni podwórza. Dostać się tam można za pomocą solidnych, betonowych schodów. Prjekt wykonano z materiałów, które ładnie się starzeją – betonu, stali i drewna.

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Piwnice

Do piwnic można dostać się przez wejście ukryte w fasadzie dobudówki. Podziemia zachowane zostały bez większych zmian, czuć tu atmosferę historii. Pierwszy poziom piwnic wypełniają zbiorniki ze stali nierdzewnej – tu znajduje się główny obszar produkcyjny winiarni. Drugi poziom wypełniają beczki z dojrzewającym winem. Z tego poziomu można dostać się do historycznych podziemi Znojma.

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil projektu studio ORA – foto BoysPlayNice

Studio ORA

ORA to studio mające swoją siedzibę w miejscowości Znojmo w czeskich Morawach Południowych. Głównym przedmiotem działalności są projekty dotyczące małego miasta w kontekście otaczającego go środowiska.

Zdjęcia: BoysPlayNice

Zobacz również: SENAA architekti i projekt domu z widokiem na wzgórza | Niezwykły domek letniskowy na skraju lasu

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Schody w winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Wnętrza winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Oświetlenie w winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Wyjście na taras w winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Detale wyposażenia w winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Wyjście na taras w winiarni Nešetřil – foto BoysPlayNice

Winiarnia Nešetřil - projekt studio ORA - foto BoysPlayNice

Taras w winiarni – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Wnętrze winiarni – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Wyposażenie winiarni – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Regał na wino – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Zejście do piwnicy – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Piwnica winiarni – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Piwnica w winiarni – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Taras wieczorową porą – foto BoysPlayNice

Winiarnia projektu studio ORA - foto BoysPlayNice

Taras winiarni nocą – foto BoysPlayNice

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter