Wnętrza domu w Bukowcu projektu Marty Piórkowskiej i Filipa Zamiatnina

Każdy ma swój wymarzony dom. Miejsce, w którym może znaleźć ukojenie, szczęście i miłość. Właśnie taką przestrzeń zaprojektowała dwójka architektów: Marta Piórkowska i Filip Zamiatnin. Przed Wami Dom w Bukowcu.

Dom w Bukowcu – salon

Projekt wnętrz domu w Bukowcu obejmował część dzienną o małej powierzchni – 30 metrów kwadratowych, w której miały znaleźć się: kuchnia z jadalnią, salon oraz schody prowadzące na antresolę. Główną trudność projektu stanowiła wysokość wnętrza, jego niestandardowe proporcje (rzut zbliżony do kwadratu), a także konieczność pomieszczenia wszystkich powyżej opisanych funkcji w jednej, otwartej przestrzeni. Dodatkowo Inwestorzy zażyczyli sobie, aby znaleźć miejsce na akwarium. Najważniejszą wytyczną była jednak chęć stworzenia miejsca wyciszenia o stonowanej kolorystyce zachowując tym samym wyrazisty charakter przestrzeni.

Główna paleta barw projektu zamyka się w szarości i beżach, które przełamane zostały odcieniem zgaszonego turkusu, aby nadać wnętrzu charakteru. Jako rozwiązanie problemu dojścia na antresolę, Architekci zdecydowali się na zastosowanie schodów kręconych, które zajmują możliwie najmniejszą powierzchnię, a jednocześnie stanowią ciekawy element we wnętrzu.

30 metrowa przestrzeń została podzielona na trzy sekcje – kuchenną zlokalizowaną po prawej stronie od wejścia, jadalnianą, na osi wejścia oraz dzienną po lewej stronie i wyjściu na ogród. Kuchnia oparta jest na prostym układzie, w rogu pomieszczenia swoje znaleziono miejsce na lodówkę z dodatkową szafką do przechowywania, dalej pojawił się blat roboczy z płytą indukcyjną oraz zlewem.

Życzeniem Inwestorów było wygospodarowanie miejsca na drewniany stolik barowy, który finalnie pojawił się tuż przy oknie. Delikatną szarość szafek przełamuje jasny, kamienny blat. Po prawej stronie ciągu roboczego znalazły się szafki wiszące, ukrywające pochłaniacz. Wykonane one zostały z naturalnego drewna nawiązującego kolorystycznie do wnętrza. W celu zabezpieczenia cegły na ścianach wnętrza, Architekci zdecydowali się na wprowadzenie kolejnego materiału jakim są błyszczące, białe płytki w kształcie prostokąta.

Strefa jadalniana i salon

Dalej odnajdziemy strefę jadalnianą – tutaj swoje miejsce znalazł okrągły, rozkładany stół o nietypowym kształcie nóg, który stanowi ciekawy element we wnętrzu. Ostatnią częścią jest salon z dużą, wygodną kanapą,  szafką RTV oraz podestem na akwarium i półkami. Delikatne barwy we wnętrzu przełamane zostały turkusową kanapą oraz pudrowo-różowymi dodatkami w postaci poduszek, czy interesującego obrazu.

Akwarium zlokalizowane zostało na podeście przy kanapie, który jednocześnie stanowi dodatkowe miejsce do przechowywania. Na tej samej ścianie znalazły się półki z miejscem na książki. Vis a vis sofy usytuowany został telewizor i delikatna szafka RTV. Aby ukryć plątaninę kabli, Architekci zastosowali tunel ścienny, który sprawia, że ściana RTV wygląda czysto i reprezentacyjnie, a niezbędne sprzęty do telewizora, ukryte są w lekkiej, drewnianej szafce.

Skośny dach

Część dzienna projektu stanowiła duże wyzwanie ze względu na swoją wysokość oraz skośny dach,  który utrudniał zaprojektowanie oświetlenia. Tutaj wykorzystane zostały drewniane krokwie jako stelaż do białych, skandynawskich lamp. Kolejnym pomysłem Architektów, było zastosowanie dwóch materiałów na wysokich ścianach domu, tak aby ściany nie przytłaczały odbiorców i optycznie zmniejszyły swoją wysokość.

W części dolnej wykorzystano szaro-beżową cegłę, która w kuchni przełamana została białymi płytkami w pasie międzyszafkowym oraz w części blatu barowego (głównie w celu ochrony przed uderzeniem hokera). Wyżej, nad drewnianymi karniszami, zastosowany został tynk betonowy w odcieniu pasującym do cegły. W części jadalniano-salonowej zastosowano naturalny parkiet o ciepłym odcieniu nadający wnętrzu klimat, a w części kuchennej wielkoformatowy szary gres.

Nietypowa część dzienna została udomowiona w dużej mierze dzięki wnikliwej współpracy Architektów i Inwestorów, a także wzajemnej inspiracji. Młoda dwójka architektów stworzyła przestrzeń spójną i uporządkowaną, która jest miejscem wyciszenia po całym tygodniu pracy, ale która jednocześnie posiada swój indywidualny, niepowtarzalny charakter.

Wizualizacje: Marta Canert

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter