Restauracja Duddell’s w kościele od studia architektów Michaelis Boyd

Kosciół św. Tomasza to jeden z przykładów architektonicznych czasów panowania Królowej Anny. Znajdujący się w Londynie budynek przeszedł spektakularną transformację. To wszystko za sprawą współpracy studio architektów Michaelis Boyd i Restauracji Duddell’s.

Przedsiębiorcy Alan Lo, Paulo Pong i Yen Wong z Duddell’s, restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin, zdecydowali się przemienić wnętrze zabytkowego kościoła w restaurację i galerię sztuki. Koncepcja była jedna. Stworzyć miejsce, z którego całe pokolenia czerpać będą inspirację.

Dwupoziomowa restauracja inspirowana latami sześćdziesiątymi, łączy styl retro ze współczesnymi trendami designerskimi, zabierając nas w podróż do starej, chińskiej herbaciarni. Wielkie okiennice rozświetlają szlachetne wnętrza budynku. Niezwykle cięzko odwrócić wzrok od bogatego, geometrycznego wzornictwa i złotych żyrandoli nadających poczucie precyzyjnie wyważonej elegancji.

Dół restauracji stanowi centralną część londyńskiego Duddell’s. Terrakotowy bar z otwartą kuchnią nadaje blasku klasycznej, lecz dobrze zaprojektowanej przestrzeni dla gości restauracji. Potężny ołtarz przypomina o historii miejsca, nadając mu ponadczasowości.

Piętro kościoła pozwala zachować projektowi spójność. Szklana balustrada nie oddziela nas od serca restauracji, proste stoliczki umożliwiają skupienie uwagi na wyszukanej, zabytkowej zastawie. Białe ściany stanowią idealną przestrzeń ekspozycyjną, dla prezentowanych w przyszłości prac artystów.

Alex Michaelis, współzałożyciel Michaelis Boyd komentuje: Kiedy projektowaliśmy wnętrze, chcieliśmy ukazać bogatą i długą historię budynku, jak również podkreślić różnicę między starym, a nowym. Postaraliśmy się zmaksymalizować ilość światła wpadającego do budynku, zapewniając mu naturalne oświetlenie. Miało to na celu zaakcentowanie dziedzictwa budynku, które w naszym projekcie było kluczowe.”