Wybieramy panele podłogowe do kuchni – na co zwrócić uwagę?

Panele podłogowe to świetnie rozwiązanie nie tylko do salonu czy sypialni, ale również kuchni. Modele dostępne na rynku wyróżniają nowoczesnym designem, który idzie w parze z funkcjonalnością i odpornością na ciężkie zabrudzenia. Panele to świetna alternatywa dla płytek czy kafelek, a różnorodność wzorów i kolorów sprawia, że każdy inwestor znajdzie coś dla siebie. Zatem na co zwrócić uwagę przy wyborze paneli podłogowych do kuchni? Podpowiadamy.

Panele kuchenne – dlaczego warto na nie postawić?

Przy wyborze podłogi do kuchni na pierwszym miejscu stawiamy przede wszystkim jej wytrzymałość i odporność na uszkodzenia, dlatego nie dziwi fakt, że częstym wyborem wśród prywatnych inwestorów są płytki, kafelki czy wykładzina. Okazuje się jednak, że modne panele podłogowe również mogą stanąć na wysokości zadania, a wszystko to dzięki nowoczesnym technologiom produkcyjnym. Pokryta nimi posadzka może być równie trwała jak za sprawą innych, teoretycznie mocniejszych materiałów. Warto również dodać, że panele do kuchni są łatwe w codziennym utrzymaniu.

Wybieramy panele podłogowe do kuchni - na co zwrócić uwagę?
Foto Josh Hemsley | Unsplash

Panele podłogowe do kuchni – klasa ścieralności

Pierwszym czynnikiem jaki należy wziąć pod uwagę przy wyborze paneli podłogowych do kuchni jest ich klasa ścieralności. To właśnie od tego parametru zależy ich wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Panele kuchenne posiadają sześć klas ścieralności zgodnych z europejską normą EN 13329. Klasy nadaje się według wyników testu Tabera. Jak on przebiega? Panele zostają poddane obróbce materiałem ściernym, a im więcej obrotów wytrzymają, tym wyższą klasę ścieralności otrzymują. Najniższa klasa oznaczana jest symbolem AC1, natomiast najwyższa – AC6, która jednocześnie stanowi najdroższe rozwiązanie dostępne na rynku.

Wybieramy panele podłogowe do kuchni - na co zwrócić uwagę?
Foto freepik.com

Rodzaje paneli podłogowych do kuchni

W sklepach znajdziemy trzy podstawowe rodzaje paneli kuchennych – drewniane, winylowe i laminowane. Każdy z nich posiada szereg właściwości, od których zależy komfort ich użytkowania. Panele drewniane świetnie tłumią dźwięki, wprowadzają sielską i przytulną atmosferę oraz są wytrzymałe. Ich wadą jest jednak konieczność regularnej konserwacji, podatność na odkształcenia oraz pęcznienie pod wpływem wilgoci. Panele winylowe są bardzo trwałe, odporne na wilgoć, uderzenia i ciężkie zabrudzenia, a także wyróżniają się bogatym wzornictwem.

Wybieramy panele podłogowe do kuchni - na co zwrócić uwagę?
Foto Kam Idris | Unsplash

Z czasem mogą jednak się wyszczerbiać, ale możliwa jest wymiana tylko jednego wadliwego elementu. Na koniec bierzemy pod lupę panele laminowane, które składają się z czterech warstw. Najbardziej wierzchnia to powłoka zabezpieczająca i nadająca połysk. Pod spodem znajdziemy laminat ze wzorem zaimpregnowany żywicą, warstwę nośną z MDF-u i na samym spodzie wzmacniający laminat bądź papier.

Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter