Water Mansion House od JMW Architekci

Water Mansion House to rezydencja mieszkalna stworzona z myślą o spełnieniu oczekiwań inwestora. Inwestorowi zależało na wysokim standardzie i komforcie domu zaprojektowanego w stylu hotelowym, z wykorzystaniem najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii. Ten wyjątkowy projekt analizowany był przez architektów z pracowni JMW Architekci  na wielu płaszczyznach. A otoczenie naturalne domu powstało we współpracy z brytyjskim architektem krajobrazu specjalizującym się w projektowaniu pól golfowych.

Wysoki na dwa naziemne piętra budynek posiada podpiwniczenie przeznaczone dla obsługi. Tam też umiejscowiono kuchnię roboczą, pomieszczenia gospodarcze, techniczne, a także garaż podziemny mieszczący kilka samochodów. Parter Water Mansion House obejmuje wysokie, bo aż pięciometrowe pomieszczenia strefy dziennej. Światło dociera do nich poprzez wyjątkowo przestronne przeszklenia, dochodzące do 8 metrów wysokości. Z tego powodu budynek wyposażony jest w system kontroli nasłonecznienia i temperatury. Jest on autonomiczny, jeśli chodzi o ogrzewanie, co stanowi dużą wartość z punktu widzenia ekologii.

Zieleń króluje

Na parterze Water Mansion House znajdują się salon, jadalnia, kuchnia oraz gabinet. Ale to nie wszystko – na tym poziomie gospodarze mają do dyspozycji również basen wraz ze strefą fitness. Są także wewnętrzne patia z roślinnością, które rozrzeźbiają bryłę wprowadzając zieleń do wnętrz. Wokół gabinetu rozpościera się zadaszony taras ze strefą wypoczynku i dużym stołem oraz zewnętrznym paleniskiem. Na piętrze znajduje się – nieco niższa, choć wciąż wysoka – strefa intymna, w skład której wchodzą sypialnie połączone z garderobami i łazienkami oraz zielone tarasy.

Zamiłowanie do okalającej dom przyrody, spowodowało wyniesienie jej też na wyższą kondygnację. Szczególnie w głównej sypialni, z której można wyjść na duży zielony taras z sadzawką. To rozwiązanie, poza estetyką, zostało zaproponowane przez architektów z pracowni JMW Architekci z powodu doskonałych właściwości izolacyjnych, co wpływa bezpośrednio na ilości energii potrzebnej na ogrzanie i schłodzenie budynku. Kropkę nad i projektu stanowi lądowisko dla helikopterów usytuowane na dachu.

Niesamowite widoki

Specyficzne położenie 10-hektarowej działki na podłożu gliniasto-podmokłym, zdecydowało o tym, że dużą rolę odgrywają tu zbiorniki wodne pomyślane w taki sposób, aby dom znajdował się w ich centrum. Dzięki temu patrząc z każdej strony domu można podziwiać niesamowite widoki. Mały akwen – w postaci niewielkiej sadzawki – jest przewidziany także na piętrze budynku. Ważnym punktem odniesienia jest ponadto kilkusetletni dąb rosnący na tym terenie, wokół którego zorganizowano projekt z uszanowaniem jego przestrzeni. Natura znajduje tu swoją kontynuację także w wykorzystanych do zewnętrza bryły materiałach. To kamień naturalny, drewno oraz jako uzupełnienie – spiek kwarcowy.

O innych projektach pracowni JMW Architekci możecie przeczytać TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter